Hoe werkt verlegde btw tussen twee lidstaten van de EU?

Ontdek hoe het verschuiven van BTW tussen twee lidstaten van de EU werkt.

Wanneer twee bedrijven (btw ondernemers) binnen de Europese Unie met elkaar zaken doen, is het de regel dat btw moet worden verlegd van leverancier naar afnemer. Betaal je servicekosten aan Eventix van buiten Nederland en binnen de EU dan geldt dit ook voor jou. In dit artikel leggen we je uit hoe btw verleggen werkt, waarom het wordt gedaan, en wat dit betekent voor je administratie. 

Goederen en diensten die van het ene aan het andere EU-land worden geleverd, worden “intracommunautaire prestaties” genoemd. De btw wordt hierbij verlegd van leverancier naar afnemer.


Hoe werkt verlegde btw?

Wanneer de service fee van Eventix (in Nederland gevestigd) wordt gefactureerd aan een organisator in een ander EU-land dan Nederland, wordt de btw verlegd en is de prestatie belast in het land van de organisator. Vanwege de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier (Eventix) naar de afnemer (de organisator). Eventix brengt dan geen btw in rekening op de factuur, maar verlegt de btw naar de organisator die de diensten van Eventix afneemt. De organisator draagt de btw af in het eigen land en deze wordt in dezelfde aangifte weer teruggevraagd. Per saldo wordt er uiteindelijk geen btw betaald.

Hieronder hebben we een voorbeeld samengesteld hoe Eventix en een organisator uit een ander EU-land op een correcte manier hun btw verleggen:

  1. Het Nederlandse bedrijf Eventix levert haar ticketservice aan evenementenorganisatoren in de hele EU. Eventix wordt ingeschakeld voor het Duitse evenement “Party Ohne Ende”, georganiseerd door evenementenorganisatie POE.

  2. Op de factuur voor deze tickets zet Eventix ‘btw verlegd’.. Eventix vermeldt zijn eigen BTW-identificatienummer en dat van zijn klant op de factuur. Op de factuur vermeldt Eventix dat er sprake is van een intracommunautaire prestatie (een dienst binnen de EU).

  3. Het verleggen van de btw dient Eventix in haar btw-aangifte te vermelden. In de btw-aangifte vult Eventix het bedrag aan omzet aan POE in bij rubriek 3b (in Nederland); leveringen naar of diensten in landen binnen de EU. Aangezien Eventix een intracommunautaire prestatie verricht, wordt de prestatie ook verwerkt in een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP).

  4. Ook POE dient in Duitsland bij het doen van de aangifte een melding te maken van de verlegde en in Duitsland af te dragen btw op basis van de intracommunautaire prestatie.

Hoe zorg ik dat de BTW correct verlegd wordt?

Eventix is gevestigd in de EU in Nederland. De kosten voor de service worden vanuit Nederland gefactureerd. Organiseer je evenementen vanuit een ander land binnen de Europese Unie? Dan wordt de btw op de service en transactiekosten automatisch verlegd (Mits aan alle (factuur)vereisten voor verlegging van btw wordt voldaan. Zo niet, zal er Nederlandse btw op de servicekosten in rekening worden gebracht). Via de bedrijfsinstellingen in het Dashboard kun je instellen in welk land je gevestigd bent. Zorg ook dat je je btw-nummer invult, dit hebben wij nodig om de btw te verleggen.


Een concreet voorbeeld

Wanneer je bij het aanmaken van je account, of op een later moment, in je instellingen hebt aangegeven dat je in een land binnen de EU (behalve Nederland) gevestigd bent zie je op de Eventix factuur dat er btw wordt verlegd. Hieronder staat een voorbeeldfactuur van een klant die € 0,82 excl. btw per ticket aan Eventix betaalt.

In het voorbeeld van bovenstaande factuur is er 1 ticket verkocht voor € 21,35 + € 1,00 service fee aan een ticketkoper. Het totaal wordt € 22,35. Omdat er voor een creditcard betaalmethode gekozen wordt er nog eens 3,9% (= € 0,87) bovenop dit bedrag gerekend. De bezoeker rekent in totaal € 23,21 af. 

Eventix rekent de organisator een service fee waarvan de btw is verlegd (0% btw) aan en kosten voor de transactie waarvan de btw is verlegd (0% btw) : € 0,82 per ticket aan servicekosten en € 0,72 voor de transactie. Dat betekent dat in dit geval de organisator een payout ontvangt van € 23,21 - € 0,82 - € 0,72 =  € 21,67. Omdat de BTW wordt verlegd ontvangt de organisator dus meer dan alleen de ticketprijs van € 21,35. Het deel dat organisator meer ontvangt is de verlegde btw die in de btw-aangifte wordt doorgegeven aan de belastingdienst in eigen land en op die manier wordt afgedragen aan de fiscus. De verlegde btw bedraagt in dit voorbeeld € 21,67 - € 21,35 = € 0,32.


Heb je vragen hierover, deel dan dit document met je accountant of boekhouder. We begrijpen dat btw verleggen complex lijkt, maar voor accountants is het vaste prik!