25, June 2024

Verschillende ticketverkoop strategieën voor evenementen

De concurrentie is hoog, dus een goed geplande strategie voor ticketverkoop is essentieel voor het succes van je evenement of festival. Organisatoren kunnen hun ticketverkoop en de betrokkenheid van hun publiek bij het evenement aanzienlijk verbeteren door verschillende strategieën te gebruiken, specifiek afgestemd op hun behoeften. Hieronder gaan we dieper in op verschillende strategieën voor ticketverkoop, elk ontworpen om de inkomsten te optimaliseren, de verkoop te beheren en de betrokkenheid van het publiek vast te houden tijdens het hele proces van ticketverkoop.


Het belang van gegevens en pre-registraties

Klantgegevens verzamelen en inzetten


Om de verkoop van tickets een vliegende start te geven, is het verzamelen van klantgegevens cruciaal. De ticketshop van je evenement is de ideale plek om informatie te verzamelen zoals persoonlijke gegevens, contactgegevens en voorkeuren. Deze gegevens maken gerichte marketingacties, gepersonaliseerde e-mailcampagnes en een betere interactie met je publiek mogelijk.


Pre-registratie

Pre-registratie dient meerdere belangrijke doelen: het peilt de interesse, bouwt anticipatie op en verzamelt waardevolle gegevens over bezoekers nog voordat de tickets in de verkoop gaan. Deze vroege betrokkenheid stelt je in staat om marketinginspanningen af te stemmen op een ontvankelijk publiek en zorgt voor gerichte en efficiënte communicatie. Daarnaast kan het aanbieden van prikkels zoals vroegtijdige toegang tot tickets voor pre geregistreerde gebruikers het aantal inschrijvingen aanzienlijk verhogen, waardoor een parate selectie van potentiële kopers ontstaat en het algehele succes van de campagne voor ticketverkoop wordt vergroot door vroegtijdig momentum en aanhoudende interesse te stimuleren.


De juiste verkoopstrategie

Verschillende strategieën


Early/regular/late strategie

Bij deze drietraps-aanpak worden alle tickets tegelijkertijd vrijgegeven voor verschillende prijzen. Na een bepaalde tijd wordt elk niveau op UITVERKOCHT gezet, waardoor het gevoel van urgentie toeneemt naarmate de tijd verstrijkt:

 • Early: Richt zich op trouwe fans met korting op tickets voordat de officiële line-up wordt aangekondigd.

 • Regular: begint na de aankondiging van de line-up en speelt in op het nieuw geïnteresseerde, bredere publiek.

 • Late: Biedt overgebleven tickets tegen een hogere prijs aan last-minute ticketkopers en speelt zo in op het gevoel van urgentie.


Waarom deze strategie?

Kies deze strategie als je vroege fans wilt belonen, vroege inkomsten wilt genereren en wilt inspelen op verschillend koopgedrag. Het is ideaal voor evenementen met een vaste fanbase, zodat je de cashflow kunt beheren en gefaseerd kunt anticiperen.


Gefaseerde uitgifte strategie

Niet alle tickets worden in één keer vrijgegeven, wat wel het geval is bij de early/regular/late strategie, maar bij deze strategie worden tickets gefaseerd verkocht in de aanloop naar het evenement.

 • Bekendmakingsfase: Genereert het eerste enthousiasme.

 • Vroege fase: Uitgifte beperkt aantal tickets met korting.

 • Gewone verkoopfase: Open voor het grote publiek met reguliere prijzen.

 • Fase bekendmaking line-up: Stimuleert de verkoop met aankondigingen van de line-up.

 • Eindfase: Last-minute verkoop met hogere prijzen.


Waarom deze strategie?

Deze strategie houdt de interesse en het enthousiasme over een langere periode vast door tickets schaars te maken. Het helpt bij het beheren van de vraag, het verzamelen van waardevolle gegevens en biedt flexibiliteit bij het aanpassen van marketingtactieken op basis van de verkoopprestaties. Deze aanpak is geschikt voor evenementen die geleidelijk een momentum moeten opbouwen en zich in elk stadium op verschillende publiekssegmenten moeten richten.


Hele-jaar-door (All-year-round) strategie

Het hele jaar door tickets verkopen, met strategische onderbrekingen en herlanceringen die zijn afgestemd op belangrijke marketingmomenten, zorgt voor stabiele inkomsten en blijvende betrokkenheid. Deze strategie zet speciale gelegenheden, persoonlijke aanbiedingen en voortdurende communicatie in om de interesse van het publiek te wekken en vast te houden. Dit is dus een combinatie van de gefaseerde ticketuitgifte en de vroege/gewone/late strategie, met als belangrijkste verschil dat de ticketverkoop het hele jaar door plaatsvindt.


Waarom deze strategie?

Deze strategie is geschikt voor grote, terugkerende evenementen waarbij het van cruciaal belang is om een voortdurende interactie met je publiek te onderhouden. Het helpt bij het creëren van een constante inkomstenstroom, het houdt je merk in de aandacht en het is goed voor het opbouwen van een loyale community. Deze aanpak is perfect voor evenementen die gericht zijn op langdurige betrokkenheid en het hele jaar door gebruik willen maken van verschillende promotiemogelijkheden.


Open/Dicht (Open/Close) Strategie

De ticketverkoop wordt voor een beperkte tijd geopend, gesloten en later weer heropend. Dit creëert een gevoel van urgentie en spanning, maar vereist een zorgvuldige timing en effectieve promotie om potentiële bezoekers niet van je te vervreemden.


Waarom deze strategie?

Deze strategie is ideaal voor evenementen die het moeten hebben van exclusiviteit en urgentie. Het werkt goed als je meerdere pieken van interesse en een ‘buzz’ rond je evenement wilt creëren. Het is vooral effectief voor evenementen waar veel vraag naar is en waar schaarste kan leiden tot snellere koopbeslissingen. Deze strategie vereist echter een nauwkeurige uitvoering en sterke marketing, om teleurstelling en frustratie bij potentiële bezoekers te voorkomen.


Tactische timing

Optimale tijd


Het tijdstip waarop je de ticketverkoop start, hangt af van verschillende factoren, waaronder de merkbekendheid van je evenement en de concurrentie. Over het algemeen starten grote festivals 4-5 maanden van tevoren met de verkoop, clubs 2-3 maanden en concerten 6-9 maanden.


De beste dagen

Onze gegevens laten zien wat de beste dagen zijn om live te gaan:

 • De maandag blues overwinnen

Maandagen staan bekend om de "Monday Blues", mensen zijn dan op zoek naar iets om naar uit te kijken in het weekend. Door de ticketverkoop op maandag te starten, kun je inspelen op dit sentiment, omdat potentiële bezoekers waarschijnlijk op zoek zijn naar evenementen die hun humeur wat kunnen opvijzelen. Deze psychologische stimulans kan zich vertalen in een hogere betrokkenheid en verkoop.

 • Midweek planning

De woensdag is een strategische keuze omdat het halverwege de week is en dus de perfecte gelegenheid om het aankomende weekend of toekomstige activiteiten te plannen. Halverwege de week beginnen mensen vaak na te denken over hun sociale contacten, een ideaal moment dus om ze kennis te laten maken met je evenement. Bovendien is er dan nog voldoende tijd voor mond-tot-mondreclame voordat het weekend begint.


Eventix tip

Vergeet ook niet te kijken naar de werkdruk die nodig is voor een succesvolle lancering. Als je kiest voor een lancering op vrijdag, bereid je dan maar voor op een druk weekend om de hype het hoofd te bieden. Uit onze gegevens blijkt dat de maandag of woensdag live gaan de beste resultaten biedt.


Beste tijden

Onze gegevens laten zien dat dit de beste tijden zijn om live te gaan:

 • Ochtendpauze: 10:00 - 12:00

De meeste mensen nemen de eerste belangrijke pauze van hun werkdag in de late ochtenduren, tussen 10:00 en 12:00 uur. Deze tijd wordt vaak gebruikt om persoonlijke e-mails te bekijken, op sociale media te browsen en om bij te praten over niet-werkgerelateerde activiteiten. Door de ticketverkoop in dit tijdvak te starten, bereik je potentiële kopers die waarschijnlijk ontvankelijker zijn en de tijd hebben om een aankoopbeslissing te nemen.

 • Na het werk: 17:00 - 19:00

Een normale werkdag eindigt voor de meeste mensen tussen 17:00 en 19:00 uur. In dit tijdvak gaat voor de meeste mensen de werkdag over in hun privétijd en checken ze vaak hun e-mails en sociale media op weg naar huis, of als ze tot rust komen. Door de ticketverkoop op dit tijdstip te starten, profiteer je van deze verschuiving in focus, omdat mensen meer ontspannen zijn en meer geneigd zijn om vrijetijdsactiviteiten te plannen, waaronder het kopen van kaartjes voor evenementen.


Beste dagen en tijden

 • Beste dagen: maandag en woensdag zijn ideaal voor de start van de ticketverkoop.

 • Beste uren: laat in de ochtend (10:00 -12:00 uur) en na werktijd (17:00 - 19:00 uur) zijn de piekuren voor kaartverkoop.


Betrokkenheid creëren

Betrokkenheid vasthouden


Ticket types

Het aanbieden van verschillende soorten tickets (Early Access, Early Bird, Regular Bird, Late Bird, Group Tickets) helpt bij het stimuleren van de vroege ticketverkoop, bovendien biedt het meer zekerheid en vergroot je hiermee je doelgroep.


Betrokkenheid vasthouden

Om de ticketverkoop op gang te houden:

 • Lanceer teasercampagnes en pre-launch lijsten.

 • Coördineer aankondigingen via alle channels.

 • Gebruik interactieve content en exclusiviteit om de interesse vast te houden.

 • Introduceer tussentijdse campagne-updates met nieuwe artiesten of elementen.

 • Gebruik gerichte advertenties op basis van verzamelde gegevens.

 • Implementeer countdowns en last-minute aanbiedingen om de verkoop te stimuleren.


De cirkel rondmaken: Toekomstige evenementen

Toekomstige evenementen


Nazorg

Start direct na je evenement de ticketverkoop voor de volgende editie. Gebruik de betrokkenheid na het evenement om hoogtepunten te delen, feedback te verzamelen en vroegtijdige inschrijvingen voor toekomstige evenementen aan te bieden.


Analyseren en aanpassen

Maak gebruik van gegevens en analyses van je ticketverkoop om je strategie te verfijnen. Vergelijk de verkooppatronen tussen verschillende evenementen en pas je marketinginspanningen hierop aan zodat je je strategie voortdurend kunt aanscherpen en verbeteren.


Conclusie

Conclusie


Een goed uitgevoerde ticketverkoopstrategie vereist inzicht in je publiek, de juiste verkoopstrategie, het effectief timen van je lancering, het vasthouden van de betrokkenheid en het plannen van toekomstige evenementen. Met deze strategieën kunnen organisatoren van evenementen het succes van hun evenement optimaliseren, de inkomsten maximaliseren en een loyale en betrokken community opbouwen.

Het toepassen van deze integrale strategieën kan organisatoren van evenementen helpen bij de complexe ticketverkoop en ervoor zorgen dat elk evenement niet alleen succesvol is, maar ook de weg vrijmaakt voor toekomstige groei en betrokkenheid.


Gerelateerde hulpbronnen

Start direct

Meer dan 10,000 organisatoren maken gebruik van Eventix

De innovatieve ticketingoplossingen van Eventix sluiten perfect aan bij onze visie van het festival. Wij zijn erg enthousiast om samen nog meer onvergetelijke ervaringen aan onze festivalgangers te bieden.

Jan-Willem van de Ven, ADE

Het is de flexibiliteit die ze hebben om dingen te bouwen die er nog niet zijn en altijd te zoeken naar wat verbeterd kan worden, hoe klein het detail ook is. Als iets niet kan worden gedaan, zal Eventix het gewoon zelf bouwen.

Bert de Rooij, Dekmantel

Eventix heeft er voor gezorgd dat we al onze evenementen vanuit verschillende bedrijven kunnen organiseren en dat de juiste financiële stromen per bedrijf goed worden afgehandeld.

Loyce Peijnenburg, Paaspop

De voordelen voor ons zijn dat we onze trouwe gasten een betrouwbaar systeem bieden waar de verkoop eerlijk en duidelijk is, en onze bezoekers niet het gevoel hebben dat ze worstelen tegen een tweedehands markt.

Koene Hijlkema, Woodstock '69