Onze routekaart naar CO2-neutraliteit

Andy 20 December, 2021 - 4 minuten leestijd

Wij geloven dat we in ons alsmaar veranderende wereld de verantwoordelijkheid moeten nemen om meer goed dan kwaad te doen. Ook geloven we dat verandering bij jezelf begint. Dit bracht ons ertoe onze CO2 uitstoot kritisch te bekijken, plannen te maken om die te verminderen en een koers uit te zetten om de resterende uitstoot te compenseren. Hieronder zie je hoe dit proces eruit zag, wat onze plannen waren, en wat we onderweg leerden.

Het in kaart brengen van onze CO2 uitstoot

De eerste stap op onze weg om CO2-neutraal te worden was het maken van een totaaloverzicht van onze CO2 uitstoot. Om onze uitstoot te bepalen, gebruikten we de CO2 emissiefactoren die de Nederlandse overheid in samenwerking met organisaties als SKAO, Stimular, Connekt en Milieu Centraal heeft opgesteld.

Terwijl we dit onderzochten, identificeerden we al snel vier belangrijke punten van uitstoot: accommodatie, woon-werkverkeer, cloud hosting servers, en bedrijfsgerelateerde reizen.


Huisvesting

We stelden vast dat, op basis van het energie- en gasverbruik in onze verschillende kantoren, onze maandelijkse uitstoot voor huisvesting tot ongeveer 900 kg CO2 kwam.

Woon-werkverkeer

We maakten een overzicht van het woon-werkverkeer van elk van onze medewerkers, rekening houdend met hun vervoermiddel en de lengte van hun woon-werkverkeer. Zo ontdekten we dat het woon-werkverkeer tot ongeveer 1 ton CO2 uitstoot per maand leidde.

Eventix Cloud

Voor onze cloud hosting maken we gebruik van twee verschillende datacentra. Op basis van het stroomverbruik van onze datatransfers konden we berekenen dat onze servers ongeveer 860 kg CO2 per maand veroorzaken.

Zakenreizen

Wat lange-afstandsreizen betreft, besloten we dit per geval aan te pakken en dienovereenkomstig donaties te doen.

Onze uitstoot verminderen

Als het op CO2-uitstoot aankomt is preventie altijd beter. Daarom hebben we onze uitstoot onder de loep genomen en bekeken hoe we die konden verminderen voordat we met compenseren begonnen.

We hebben het geluk dat we een mobile-first digitaal platform zijn dat een dienst levert waar relatief weinig uitstoot bij komt kijken. Hierdoor is er niet bijzonder veel wat we kunnen doen om de uitstoot te verminderen. Wat we wel deden was het volgende:

  • Op ons kantoor printen we niet meer en werken we volledig digitaal.
  • We zorgden ervoor dat al ons afval gerecycled werd.
  • We maakten afspraken om onze cloud hosting servers in datacentra te laten draaien die hernieuwbare energie gebruiken.
  • We vragen onze medewerkers om, waar mogelijk, rekening te houden met de uitstoot van hun woon-werkverkeer.

Compenseren met Trees for All

Door samen te werken met Trees for All vonden we een manier om onze resterende maandelijkse uitstoot van ongeveer 2.9 ton CO2 te compenseren. Het in Utrecht gevestigde Trees for All is gespecialiseerd in het planten van bomen in binnen- en buitenland, en heeft momenteel 15 projecten over de hele wereld die in uitvoering zijn. Door volop gebruik te maken van de deskundigheid en begeleiding van Trees for All ontdekten we verschillende interessante projecten waarmee we onze uitstoot kunnen compenseren.

ArBolivia

Het geld dat we aan Trees for All schenken zal besteed worden aan de bestrijding van ontbossing in Bolivia via het ArBolivia project. Dit project steunt plaatselijke boeren door hun akkers te verrijken met inheemse bomen. Ze planten deze percelen op aangetast land als agroforestry; een mengsel van duurzame bosbouw en landbouw, waarbij de gekozen soorten bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering.

Het project draagt bij tot meer koolstofvastlegging, duurzamer landgebruik en een betere economische situatie voor de boerenfamilies. Door deel te nemen aan het ArBolivia project hoeven de boeren in de toekomst bovendien geen bossen meer te kappen. De opbrengsten van de carbon credits gaan naar de opleiding van boeren in goed beheer en naar de aanplant van nieuwe klimaatbestendige bospercelen.

We nodigen jou en je kaartkopers uit om met ons mee te doen

We wilden het niet laten bij het compenseren van onze eigen koolstofvoetafdruk. Het was belangrijk voor ons dat we de mogelijkheid om onze impact op de wereld te verminderen ook aan onze organisatoren en hun ticketkopers boden. Om dit te bereiken voegden we de 'Compenseer CO2 uitstoot'-optie toe aan onze ticketshops. Zo kunnen kaartkopers bijdragen aan het compenseren van CO2 uitstoot door een kleine donatie te doen.


Hoe ticketkopers kunnen bijdragen

Bij het afronden van hun bestelling krijgen kaartkopers de gelegenheid om met een donatie van € 1 een deel van de CO2 uitstoot van hun evenementervaring te compenseren. Hiervan sturen we 100% van het geld rechtstreeks naar Trees for All, die het aan hun lopende projecten besteden.

Lees hoe je de 'Compenseer CO2 uitstoot'-optie inschakelt.

Begin direct

Ontdek alle mogelijkheden en start vandaag nog met het verkopen van tickets!

Maak jouw ticketshop