Wat je moet weten over plastic wetgeving en jouw evenement

Andy 5 August, 2021 - 4 minuten leestijd

Wie aan evenementen denkt, denkt waarschijnlijk het eerst aan hun eigen belevingen en ervaringen terwijl ze met hun vrienden naar hun favoriete artiesten kijken; aan de zon op volle hoogte in de hemel of juist dat je als organisator backstage alles in goede banen aan het leiden bent. Waar je waarschijnlijk niet direct aan denkt is de hoeveelheid plastic dat er gebruikt wordt. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe wetten ingevoerd met betrekking tot plastic die het festivallandschap onherroepelijk zullen veranderen.

In deze blog lees je over de nieuwe wetgeving rondom...

  • Statiegeld op flesjes
  • Het verbod op Single Use Plastics
  • De markeringen op bekers
  • Gescheiden inzameling


nieuwe wetgeving plastik

Statiegeld op kleine flessen

Vanaf 1 juli 2021 wordt er op water en frisdrank houdende kunststof flessen statiegeld geheven. Dit was al verplicht voor grote flessen van meer dan 1 liter, maar is sinds 1 juli ook van toepassing op kleine flessen van minder dan 1 liter. Het vastgestelde statiegeld bedrag voor flessen tot een liter is €0,15 en op grote flessen blijft het een bedrag van €0,25.

Verbod op wegwerpplastic

Op 3 juli 2021 - twee dagen na de ingang van de statiegeldverplichting voor kleine flessen - staat er alweer een nieuwe verandering op de planning, namelijk een verbod op een groot aantal plastic wegwerpproducten (zogenaamde singles-use plastics of SUPs). Dit verbod is door de EU bepaald en geldt ook voor alternatieve producten van bioplastics. We hebben hieronder de belangrijkste van deze wegwerpplastics voor evenementen organisatoren genoteerd:

  • Bestek
  • Borden
  • Rietjes
  • Roerstaafjes voor dranken
  • Kijk voor een volledig overzicht op de website van de KvK.

Er is dus nog geen verbod op de welbekende wegwerpbekers, maar er wordt wel al gesproken over een verbod op het gratis uitdelen hiervan - mogelijk ook het vervangen door producten gemaakt van andere materialen dan plastic. Of dit daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden en wanneer is op dit moment nog niet duidelijk. Daarnaast moet het landelijk gebruik van andere kunststof producten, waarvoor nog geen alternatief is, in 2026 meetbaar zijn verminderd ten opzichte van 2022.

Wat betekent dit voor evenementen? Als organisator moet je een aantal plastic wegwerpproducten vervangen met een herbruikbaar alternatief of met iets wat van een ander materiaal is gemaakt.

Markeringen op bekers

Vanaf 3 juli 2021 zijn producenten ook verplicht om plastic wegwerpbekers te voorzien van markeringen. Het gaat om duidelijk leesbare en niet te verwijderen informatie over de aanwezigheid van plastic in het product, de negatieve gevolgen van zwerfafval en bij welk afval het product hoort.

Aangezien deze wetgeving voor de hele EU geldt, moeten de markeringen worden bedrukt in de talen van de lidstaten waar het product op de markt wordt gebracht. In meerdere talen is dus ook mogelijk. Reliëfdrukken of andere alternatieven voor inkt zijn toegestaan om te voorkomen dat deze markeringen ten koste komen van het hoogwaardige recycleproces. Bestaande voorraden van plastic bekers vallen niet onder de nieuwe wetgeving als ze voor 3 juli al in Nederland in de handel zijn gebracht.

Gescheiden inzameling

Dit is wederom geen EU-maatregel, maar eentje van eigen bodem. Met ingang van 1 januari 2022 moeten minimaal 90% van alle plastic drankflessen (inclusief doppen en deksels) met een inhoud tot 3 liter apart worden ingezameld. Dit is vastgesteld in het Besluit maatregelen kunststof drankflessen en het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen, beiden uit 2014. Volgens het besluit is degene die de afvalheffing voor verpakkingen betaalt (in de meeste gevallen de producent of de importeur) hiervoor verantwoordelijk. Er wordt in dit geval geen uitzondering gemaakt op het scheiden van verpakkingen voor alcohol, sap en zuivel zoals bij de invoering van statiegeld het geval was.

Wat wordt er precies bedoeld met gescheiden inzameling? De soorten afval moeten gescheiden worden om een specifieke behandeling en vervolgens recycling mogelijk te maken. Inzameling via PMD of een mix van verschillende afvalsoorten is niet voldoende. De gescheiden inzameling mag ook collectief worden geregeld. Het is nog niet duidelijk hoe de producenten hier invulling aan gaan geven, houdt onze blog in de gaten voor meer informatie hierover.

Begin direct

Ontdek alle mogelijkheden en start vandaag nog met het verkopen van tickets!

Maak jouw ticketshop