Heb je een KvK-nummer nodig om kaarten te verkopen via Eventix?

Andy 21 October, 2021 - 3 minuten leestijd

Wij willen het altijd zo makkelijk mogelijk maken voor organisatoren om de kaartverkoop van hun evenement op gang te krijgen. Zo is het bijvoorbeeld niet per sé nodig om ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel en kan iedereen altijd ongestoord beginnen met hun kaartverkoop. Hier hangen natuurlijk wat haakjes en oogjes aan die we in deze blog willen doornemen. Zo kun jij zo snel en geïnformeerd mogelijk aan de slag.

Heb je een KvK-nummer nodig om kaarten te verkopen via Eventix?

Ten eerste is het belangrijk dat je ervan bewust bent dat je zonder KvK-nummer alleen kaarten kunt verkopen via Eventix wanneer je een particulier bent. Als onderneming zul je altijd een KvK-nummer moeten opgeven.

We raden je altijd aan om voordat je als particulier begint met je kaartverkoop even door te nemen of je niet toevallig aan de criteria voldoet van een ondernemer. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat je problemen zult ervaren wanneer de belastingdienst je boekhouding controleert. Hieronder lees je wat de criteria voor een ondernemer zijn:

  • Je levert diensten en/of producten.
  • Je vraagt hier meer voor dan de kostprijs: een (commerciële) prijs of uurtarief waar je geld aan verdient.
  • Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Komt jouw situatie overeen met de hierboven genoemde criteria? Dan kun je met de volgende vragen controleren of er sprake is van ondernemerschap.

Controlevragen:

  • Investeer je geld en/of tijd in de start of groei van je bedrijf?
  • Werk je regelmatig in je eigen bedrijf en is er geen sprake van een eenmalige klus?
  • Ga je voor meer dan 1 opdrachtgever werken?
  • Bepaal je zelf wanneer en hoe je je werk doet?

Kun je deze vragen niet allemaal met ‘ja’ beantwoorden? Dan hebben we het niet over een onderneming en hoef je je waarschijnlijk niet in te schrijven bij de KvK.

Is het verkopen van kaarten je enige bron van inkomen? Dan verdien je tot 8450 euro belastingvrij. Meer dan dit bedrag verdienen is zeker mogelijk, maar op dat moment is het vaak wel gunstiger om ondernemer te worden en je te registreren bij de belastingdienst. Je kunt dan gebruik maken van de MKB winstvrijstelling en eventueel een ondernemers- en startersaftrek.

Heb je nog vragen over het opstarten van een onderneming of twijfel je ofdat je aan één of meerdere criteria voldoet? Neem dan contact op met de KvK via 088 585 1585 of neem een kijkje op www.kvk.nl voor meer informatie.

Begin direct

Ontdek alle mogelijkheden en start vandaag nog met het verkopen van tickets!

Maak jouw ticketshop