14 november 2019 News 5 min

Wat nu met het verbod op rookruimtes in de horeca?

Andy Greenwood

Op 27 september heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak tussen Clean Air Nederland (CAN) en de Nederlandse Staat. Er geldt per direct een definitief verbod tegen rookruimtes. Wat voor gevolgen het verbod precies zal hebben voor horeca en evenementen is natuurlijk nog de vraag. In de blog gaan we op zoek naar het antwoord.

Rookruimtes , verbod en horeca

Uitspraak Hoge Raad

Elf jaar geleden ging het algemene rookverbod in de horeca in met als gevolg dat rokers niet langer vrij spel hadden in het uitgaansleven. Ze zouden nu naar buiten moeten of moeten roken in de dure, speciaal gebouwde rookruimtes. Anno 2019 is iedereen die uitgaat bekend met het fenomeen van de rookruimtes; een heftig geventileerde ruimte die vaak tot de nok vol zit met mensen die hun sigaret aan het opzuigen zijn. Maar niet langer.

De organisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft, nadat de Nederlandse Staat in hoger beroep was gegaan bij de Hoge Raad, alsnog gelijk gekregen. Met hun uitspraak bevestigt de Hoge Raad dat de rookruimtes in strijd zijn met de afspraken die met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemaakt in het WHO-kaderverdrag (FCTC).

Dit is slecht nieuws voor veel horecaondernemers; clubs, discotheken en poppodia zullen nu te maken krijgen met rokers die gedurende een evenement even naar buiten willen. Daar komt een nieuw probleem bij: Meer mensen op straat leidt direct tot meer overlast voor de buurt. Ook hebben deze vestigingen vaak duizenden euro's geïnvesteerd in het bouwen van rookruimtes en nu moeten deze weer verbouwd worden voor andere doeleinden. De club WesterUnie in Amsterdam was klaarblijkelijk zo ‘gefrustreerd’ met de beslissing dat ze het volgende bericht (met een flinke korrel zout) op Facebook hebben geplaatst:

post van Westerunie op Facebook

Dus wat nu? Wat gaan al die kroegen, poppodia en clubs doen nu hun rookruimtes gesloten zijn? Echt in studentenkamers veranderen is geen optie, wat dan wel?

Handhaving

Gelukkig wordt er nog niet gehandhaafd! Staatssecretaris Blokhuis heeft besloten om te wachten tot 1 april 2020 om de handhaving van het verbod op rookruimtes in beweging te zetten. We vermoeden dat het geen grapje is. Hiermee hoopt hij horecaondernemers genoeg tijd te geven om “de nodige aanpassingen te maken en afspraken te maken met de gemeente over eventuele overlast van rokers op straat.” Ze willen die tijd ook gebruiken om horecaondernemers te informeren over wat het verbod precies voor hen zal betekenen. Hoe ze dat willen doen? Met een flyer.

Eén van de partijen die zich sterk heeft gemaakt voor het behoud van de rookruimtes is Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook na de uitspraak van de Hoge Raad heeft KHN bij Staatssecretaris Blokhuis gepleit om handhaving nog even uit te stellen, zodat ondernemers genoeg tijd hebben om maatregelen te nemen met de buurt en de gemeente. Voorzitter Robèr Willemsen: “Het is nog steeds zuur dat rookruimtes eerder dicht moeten dan 1 juli 2022, wat we aanvankelijk hadden afgesproken, maar we zijn tevreden dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan onze dringende oproep om de handhaving niet eerder dan 1 april 2020 te laten beginnen.”

Rokers die thuisblijven

Het is natuurlijk niet alleen vervelend voor de rokers zelf. Uit een enquête van Misset Horeca blijkt dat veel horecaondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf na het verbod. Clubs en kroegen zijn bang! Aan de ene kant bang dat meer rokers op straat zal leiden tot een serieus conflict met de omwonenden en aan de andere kant zijn ze bang dat ze een flinke omzetdaling tegemoet gaan. Wanneer het roken niet enigszins gefaciliteerd wordt, zullen er misschien minder mensen op stapavonden afkomen. Als er te streng tegen de rokers gedaan wordt om de buurt tevreden te houden, zullen die rokers misschien thuisblijven.

Maar niet iedereen is er negatief over. Tim Gaal, directeur van Poppodium Grenswerk in Venlo, geeft aan dat er ook voordelen zijn: ‘We zien dat er vaak heel veel mensen constant heen en weer lopen naar de rookruimte, waardoor zelfs op drukke avonden onze zaal wat leeg kan lijken.” Hij hoopt dan ook dat het verbod op rookruimtes ervoor zal zorgen dat mensen langer bij de muziek zullen blijven. “Het is toch een stapje verder om naar buiten te gaan, zeker in de winter, dan zit je jas aan, jas uit te prutsen”.

Alsnog zit het verbod hem niet helemaal lekker; “Ik heb er een dubbel gevoel bij; het is niet heel rock and roll om roken te verbieden, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel met het oog op een gezondere samenleving.” Dat er door het verbod rokers thuis zullen blijven kan er bij hem niet in: “Als muziekliefhebber staat dat haaks op wie ik ben, daar geloof ik niet zo in.” Wel zal de rookruimte ook in Grenswerk open blijven tot 1 April.

Het einde hoeft nog niet nabij te zijn, zowel voor het roken als voor de plekken waar rokers graag uitgaan. Uiteindelijk zullen mensen zich toch wel aanpassen, hoe onprettig ze het ook ervaren. Maar wat als het nog een stap verder gaat?

Als het aan Tom Voeten van CAN ligt komt er op een gegeven moment een rookverbod voor complete uitgaansgebieden: “Dat heeft het grote voordeel voor horecagelegenheden dat de controle en handhaving niet meer bij de horeca ligt maar bij de overheid.” Zo’n beleid zou natuurlijk een groot probleem vormen voor de rokers, voor horecagelegenheden zou het mes aan twee kanten snijden: Geen ruzie met de buurt, maar een grotere kans dat rokende bezoekers thuisblijven. In de praktijk zou zo’n beleid ervoor zorgen dat rokers links en rechts de steegjes in duiken om als wildplassers even snel hun behoefte te doen voordat ze weer naar binnen gaan. Dit alles in de hoop niet betrapt te worden door loerende anti-rookpolitie. Maar zou jij willen dat jouw belastingcenten gingen naar het opsporen van rokers in een rookvrije uitgaansgebied? Het doet behoorlijk denken aan het roken achter de gymzaal op de middelbare school terwijl de toezichthouders op de schoolplaats op de loer waren.

Zuur is het ook wel echt een beetje. Even een sigaretje opsteken is best moeilijk geworden en ik heb het eigenlijk wel een beetje met de rokers te doen. Ik rook zelf niet. Althans, ik heb wel een tijd gerookt, maar daar ben ik gelukkig al jaren vanaf. Scheelt een hoop geld, en het is natuurlijk gezonder - al kan dat laatste me gestolen worden. Het oude romantische beeld van de roker is eigenlijk al bijna verdreven uit de samenleving. Alleen in bepaalde films en series wordt roken nog enigszins geromantiseerd. Ik heb laatst Joker gezien en die gast pafte erop los, maar daar zat weinig charme aan. Zijn sigaret maakte hem niet stoer, maar juist sneu, zwak en verslaafd. Roken is gewoon niet meer echt cool - al vind ik het stiekem wel nog een beetje cool, maar misschien ben ik een dinosaurus.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen of feedback na het lezen van deze blog? Voel je vrij om contact op te nemen via de chat rechts in je scherm.

Wil je een evenement organiseren. Dat kan!

Naar het Dashboard!
Author image

Andy Greenwood

Content Marketeer

Is ooit achter de schermen gekropen bij evenementen en wil sindsdien niet meer weg. Heeft een grote passie voor muziek en speelt gitaar in zijn band.