10 juni 2020 Marketing 7 min

Wat kun je als horecaondernemer met bezoekersdata?

Tjeerd Leendertse

Ja, de terrassen zijn weer open! 1 juni 2020 zal de geschiedenis ingaan als de dag dat de Nederlandse horeca weer een stukje open ging. Onder strenge richtlijnen, waaronder het gebruik van reserveringen. Een reserveringssysteem zorgt voor de nodige vragen, dat begrijpen we. We zullen je daarom altijd zo goed mogelijk helpen. Daarnaast willen we je graag laten zien wat de toegevoegde waarde van een reserveringssysteem is.


Wat kun je als horecaondernemer met bezoekersdata?

Wat is bezoekersdata eigenlijk?

Voordat we dieper ingaan op de vraag wat je met bezoekersdata kunt, eerst de vraag: ‘’Wat is bezoekersdata?’’

Data is er in verschillende soorten en maten. Het is het meervoud van datum, er zijn datawetenschappen en ‘Big Data’ is al een tijd een ‘hot topic’ in de wereld van marketing en commercie. In het geval van bezoekersdata hebben deze definities weinig betekenis.

Wat is het dan wel? Bezoekersdata is extra informatie over je gasten die een plekje hebben gereserveerd. Deze vullen ze in als ze een tafel gaan reserveren. Een aantal vragen zijn standaard ingesteld, zoals voornaam, achternaam en e-mailadres. In onderstaande afbeelding zie je de vragen die standaard worden gesteld.

bezoekersinformatie in het dashboard eventix horeca

Het grote voordeel van bezoekersdata is dat je deze informatie als Excel-bestand kunt downloaden. Hierdoor heb je alle data over jouw gasten/bezoekers in één werkbaar bestand. Hoe je een klantenbestand download lees je in de handleiding ‘Hoe download ik een klantenbestand?’

Naast de standaardvragen, kun je zelf vragen toevoegen. Dit geeft je de mogelijkheid om meer informatie over je gasten te verzamelen. Met het oog op de verplichte controle bij de ingang, kun je hier al een beetje op inspelen. Je kunt namelijk vragen of de gasten die gaan reserveren huisgenoten van elkaar zijn en of ze eventuele klachten hebben. Dit zijn slechts twee mogelijkheden die je met zelf gestelde vragen kunt. Later in de blog gaan we hier dieper op in, maar eerst..

Wat kun je met de standaard gestelde vragen bij bezoekersdata?

Met de standaardvragen kun je (nog) persoonlijkere bediening leveren, een fijnere ervaring meegeven en zodoende meer omzet genereren. De enige standaardvragen die ‘uit beleefdheid’ gesteld worden zijn de voor - en achternaam en leeftijd.

E-mailadres

Een e-mailadres? Ja! Naast dat er zonder e-mailadres geen reserveringsticket verstuurd kan worden, heeft het vragen naar een e-mailadres nog een ander voordeel; het biedt je de mogelijkheid om je gasten één-op-één te bereiken.

Door het ontstaan van deze connectie kun je je gasten op de hoogte stellen van updates omtrent ‘corona’ of ze voorzien van het menu van de week. Dat eerste kan sowieso geen kwaad, want hoewel de maatregelen zijn versoepeld, zijn we nog niet van corona af. Integendeel, misschien is deze fase van voorzichtig zijn nog wel belangrijker dan de eerste ‘coronafase’.

Hou me op de hoogte

Mag je dan zomaar iemand mailen? Nee. Met de intrede van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn er strenge regels waar je je aan moet houden. Allereerst moet een gast tijdens het reserveren toestemming geven om mail van jou te krijgen. Dit doet hij of zij door het vakje met ‘hou me op de hoogte’ een vinkje te geven. In het Excelbestand is de keuze van een gast te zien door een ‘1’ of een ‘0’. De ‘1’ betekent dat de gast op de hoogte gehouden wilt worden, de ‘0’ betekent een ‘Stoor-me-niet-kaart’.

Geslacht

Misschien niet het eerste waar je aan zult denken bij het persoonlijke(re) bedienen, maar stel dat heel veel vrouwen je terras bezoeken. Hoe kun je hier gebruik van maken? Bijvoorbeeld door je menu meer te focussen op vrouwen of juist manieren te bedenken om meer mannen naar jouw zaak te trekken.

Stad

Het is aannemelijk dat je gasten uit dezelfde plaats komen als waar jij de drankjes uitdeelt. Toch kan ‘stad’ je helpen om meer gasten te trekken. Ondanks dat het meer een bevestiging van een aanname (‘de meeste gasten komen uit dezelfde plaats’) is, zorgt die bevestiging voor een stukje zekerheid. Het zou zomaar kunnen dat hier toch iets interessants uitkomt.

Je kunt, als je adverteert, een advertentie voor inwoners van een specifieke stad laten zien. Bijvoorbeeld als ik een zaak in Tilburg heb, kan ik Tilburg als locatie instellen als ik via Facebook of Google ga adverteren. Dit geldt ook voor offline advertenties in kranten of andere media. Zeker nu je minder toeristen als gast zult hebben,is het de overweging waard om meer in lokale (week)krantjes te adverteren.

Op deze manier schiet je als het ware met scherp. Natuurlijk kun je voor een breder ‘advertentiegebied’ kiezen, waarbij je ongetwijfeld een aantal extra gasten naar je horecazaak trekt, maar je behaalt een hoger resultaat als je gericht gaat adverteren.

Wat kun je met zelf (in)gestelde bezoekersdata?

Zoals je eerder in de blog hebt gelezen, kun je zelf vragen bij bezoekersdata stellen. In de eerste plaats is dit handig om te achterhalen of gasten huisgenoten van elkaar zijn en of de gasten last hebben van klachten.

Maar er is meer..

Omdat je vrij bent om zelf vragen in te stellen en de relevantie van een vraag voor iedere zaak kan verschillen, doen we alleen een paar suggesties.

‘Wat vind je lekker?’

Met deze vraag krijg je beter inzicht over de smaak van de gast(en). Uiteraard hoeft iemand dit niet te bestellen, maar je kunt er van tevoren op inspelen door een ‘proefportie’ voor te schotelen aan je gasten. Daarnaast helpt deze vraag je inkopen efficiënter te doen. Je kunt je gasten ook laten kiezen uit meerdere menu’s of drankkaarten.

‘Heb je allergieën?’

Ook deze vraag geeft je meer inzicht over je gasten. Extra informatie over allergieën kunnen je helpen de gast persoonlijker te bedienen.

EVENTIX TIP: Is de vraag die ik stel een drempel voor een gast die wil reserveren?

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk gasten op je terras. Te veel of te ‘lastige’ vragen zorgen voor een drempel bij het reserveren van een tijdslot. Een vraag als ‘’wil je ons promoten?’’ of ‘’wil je ons helpen?’’ kan ervoor zorgen dat een gast afhaakt en dat is zonde.

Als laatste, we begrijpen dat een systeem om te reserveren even wennen is en dat het wellicht onpersoonlijk overkomt. Door middel van deze blogs en de handleidingen in ons Help Centre helpen we je stukje bij beetje op weg. Heb je een andere vraag? Over bezoekersdata of tijdsloten? Stuur ons een berichtje via de chat rechts in je scherm of mail naar info@eventix.io

7 Tips voor tijdsloten en reserveringen

Lees verder!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.