12 maart 2020 Marketing 7 min

Waarom zou je een huisstijl voor je evenement ontwikkelen?

Tjeerd Leendertse

In deze blog lees je:

  • Het verschil tussen branding en huisstijl
  • Waarom huisstijl steeds belangrijker wordt
  • Uit welke onderdelen huisstijl bestaat
  • Via welke kanalen je huisstijl ontwikkelt

Wat is het verschil tussen het ontwikkelen van branding en huisstijl?

Er is veel onduidelijkheid over deze termen. Huisstijl wordt vaak verward met branding en vice versa, maar er is een duidelijk verschil. Huisstijl heeft een eindpunt, branding heeft dat niet. Branding is het doorlopend oproepen van een onderbuikgevoel, van een associatie met een merk. Huisstijl is het ‘visuele DNA’ van jouw evenement; elementen die zichtbaar zijn voor jouw bezoekers. Het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van een huisstijl is een keer klaar, branding niet.

Waarom een huisstijl?

Een huisstijl zorgt voor herkenning, vertrouwen en autoriteit bij de bezoekers. Het ideale uitgangspunt is dat in iedere fase van de customer journey jouw huisstijl herkend wordt, zelfs zonder dat de boodschap gelezen wordt. Naast herkenning, vertrouwen en autoriteit is er nóg een reden om een huisstijl voor je evenement te ontwikkelen.

Digitalisering. Geen zin om te koken? Bestel via Thuisbezorgd. Op zoek naar de ware liefde? Swipe naar rechts. Krantje lezen? Pak het tablet. Ook het tickets verkopen gebeurt steeds vaker digitaal en dat heeft veel voordelen . Het is veiliger, bezoekers hoeven niet meer beteuterd voor een gesloten box office te staan en het is makkelijker; een paar klikken op de knop en er zijn tickets besteld. Het heeft alleen één dingetje...er is geen fysiek contact meer nodig.

Meer weten over ons kaartverkoopsysteem? Lees de Eventix Essentials: Kaartverkoopsysteem!

Omdat er weinig tot geen fysiek contact is vervalt de belangrijkste vorm van communicatie: lichaamshouding. Al die signalen die in een lichaamshouding verpakt zitten, moeten nu door middel van jouw huisstijl naar buiten gebracht worden. Doe je dit goed, breng je het fysieke contact (en dus lichaamshouding) naar de online wereld. Een uitgelezen kans.

Uit welke onderdelen bestaat een huisstijl?

De signalen van lichaamshouding moeten dus in jouw huisstijl verpakt worden. Maar uit welke onderdelen bestaat een huisstijl?

Huisstijl bestaat uit verschillende elementen. In deze blog noemen we er drie:

  1. Kleur
  2. Tone of Voice
  3. Lettertype

Kleuren

Kleuren spreken boekdelen. Neem bijvoorbeeld de kleur ‘blauw’, een lievelingskleur van veel mensen. Veel bedrijven en instanties, zoals de Belastingdienst, gebruiken blauw als kleur om vertrouwen, heldere communicatie en betrouwbaarheid uit te stralen.

Of neem de kleur rood. Deze staat voor passie, voor een vleugje erotiek en liefde. Niet voor niks heeft het logo van Tinder een rode kleur. Onbewust legt je bovenkamer de associatie met liefde, passie en erotiek. Dat Tinder vooral op dat laatste gefocust is nemen we maar even voor lief.

Als je meer over kleur en de betekenis wilt weten, vind je hier meer over ‘kleurgeuren’.

Tone of voice

De tone of voice is niet wat je zegt, maar hoe je het zegt. Coolblue is het perfecte voorbeeld van hoe je een tone of voice ontwikkelt. Niet alleen merken hebben een tone of voice, jijzelf hebt er ook één. Als je aan het appen bent, gebruik je leestekens, emoticons en bijvoorbeeld ‘haha’ aan het einde van een zin.

Als je bovenstaande meeneemt bij het bepalen van jouw tone of voice, zijn er een aantal vragen die je kunt stellen om de tone of voice te bepalen.
Wat is het karakter van je evenement? Hoe zou jouw evenement handelen als je jouw evenement als ‘persoon’ zou zien? Hoe praat deze persoon?

Lettertype

In het verlengde van tone of voice is lettertype een element om rekening mee te houden. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij huisstijl, maar toch kunnen lettertypes een totaal andere boodschap meegeven.

Welke kanalen kun je gebruiken bij het uitdragen van jouw huisstijl?

Social media is cruciaal bij het uitdragen van jouw huisstijl. Hieronder vind je de belangrijkste social media kanalen om je huisstijl zichtbaar te laten worden.

Facebook

Bij het organiseren van een evenement, raden we altijd aan om een evenement op Facebook te maken.

Straks nog een verhaal lezen? Lees de intro van ‘Groei Sneller met Facebook’!

Omdat vrijwel iedereen Facebook gebruikt, is het een makkelijk kanaal om je evenement te promoten en dus ook om je merk sterker te maken. Maak een pagina aan, beheer deze en geef je pagina en (toekomstige) evenementen kleur!

Instagram

Instagram is de laatste jaren bezig met een flinke opmars in de wereld van social media. Waar Facebook de ‘statische’ grote broer is, is Instagram (ook qua huisstijl) een stuk beweeglijker. Zo kun je eigen gifjes produceren (wat user-generated content stimuleert!), maak je een line-up bekend met Instagram Music en biedt de Stories-functie een hoop leuke features.

Snapchat

Hoewel Snapchat vooral populariteit geniet onder jongeren, heeft Snapchat een belangrijke feature als het gaat om jouw huisstijl: geofilters. Geofilters zijn plaatsgebonden filters die je perfect in kunt zetten om jouw merk sterker te maken.

TikTok

TikTok gaat als een trein en is de ‘new kid’ in dit rijtje. Met TikTok kun je jezelf, net als met Snapchat, filmen en daar een (populair) nummer onder zetten. Met TikTok ga je het snelst viral en heeft het minste ‘last’ van algoritmes. Je kunt vandaag een account aanmaken, een filmpje posten en morgen kan je post een miljoen keer bekeken zijn.

EVENTIX TIP: Consistente huisstijl

Doordrenk alle kanalen met een consistente huisstijl. Wanneer je verschillende kleuren, tone of voice en lettertypen gebruikt zorgt dit voor verwarring en wordt je merk instabiel. Dit terwijl je juist het tegenovergestelde wilt bereiken.

Direct Mailing

Mails? Worden die nog gebruikt? Ja!
Direct Mailing is, zeker als fysiek contact vervalt, een belangrijk kanaal. Door middel van Direct Mailing geef je jouw bezoekers de ruimte om één-op-één met jou te communiceren.
Daarnaast kun je bij veel mailtools, zoals MailChimp, je mails vormgeven en jouw huisstijl doorvoeren. Als je meer wilt weten over Direct Mailing staat de blogserie ‘Groei Sneller met Direct Mailing’ klaar om gelezen te worden!

Website

Van het rijtje kanalen de moeilijkste om te ontwikkelen en te onderhouden. Toch willen we huisstijl met je website wel even noemen. Naast dat je jouw website volledig kunt vormgeven, biedt het extra opties door de integratie van een Facebook Pixel.

Spotify

Niet het eerste kanaal waar je aan denkt. Spotify is in de eerste plaats een kanaal om muziek te streamen. Toch heeft Spotify een aantal handvatten om je huisstijl te ontwikkelen, zoals afspeellijsten rondom je evenement en een artiestenprofiel op Spotify.

Succes en veel plezier met het ontwikkelen van jouw huisstijl!

Direct aan de slag?

Naar het Eventix Dashboard!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.