27 februari 2020 Production 6 min

Maak jij al gebruik van deze subsidies voor kleine evenementen?

Deborah Schoonen

In Nederland zijn er verschillende initiatieven om organisatoren van kleine evenementen te ondersteunen. Een klein evenement organiseren brengt vaak de nodige uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op financieel gebied. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om de financiering van je evenement rond te krijgen. Sponsoren zijn een optie, maar je kunt ook gebruik maken van verschillende subsidies. In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Verschillende soorten subsidies voor kleine evenementen en poppodia

Als je een klein evenement gaat organiseren, zijn er verschillende soorten subsidies waar je naar kunt kijken. Zo zijn er subsidies op nationaal en provinciaal niveau, maar ook specifiek voor gemeentes. Op elk niveau zijn er subsidies vanuit de overheid, maar ook zijn er verschillende particuliere fondsen die het overwegen waard zijn.

Lees voordat je jezelf aanmeldt altijd goed door wat de voorwaarden van een fonds zijn. Deze kunnen flink van elkaar verschillen. Sommige fondsen bieden giften, maar andere verlenen risicodragend kapitaal. In het laatste geval, sluit je een lening af die je moet terugbetalen uit de winst van je evenement. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel handig als je hiervan vooraf op de hoogte bent.

Bekijk voordat je een subsidie aanvraagt ook goed naar wat de eisen zijn. Veel fondsen brengen bepaalde eisen met zich mee, bijvoorbeeld over de aard van het evenement of de maatschappelijke impact. Zorg dat je je goed inleest in de vereisten voor een bepaalde subsidie voordat je je aanvraag verstuurt.

Lijst van mogelijke subsidies

Er zijn verschillende plekken waar je kunt kijken voor subsidies. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Wil je gebruikmaken van een subsidie voor de financiering van je evenement? Dan zijn de volgende subsidies goede opties om je zoektocht naar een geschikte financiering te beginnen.

1. Fonds Podiumkunsten

Fonds Podiumkunsten verzorgt meerdere subsidies op landelijk niveau. Het fonds biedt onder andere een subsidie voor de programmering van popmuziek festivals. De Programmering Festival Popmuziek is in het leven geroepen om bij te dragen aan de ontwikkeling van popmuziek in Nederland. Deze subsidie is voor festivals die hoogstens één keer per jaar plaatsvinden, waar minstens vier popbands optreden en een omzet van maximaal €250.000,- hebben. Aanmelden voor de subsidie doe je via de website van Fonds Podiumkunsten. Naast een subsidie voor festivals, biedt Fonds Podiumkunsten ook een subsidie voor incidentele popmuziek concerten.

2. Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds werkt zowel landelijk als provinciaal. De landelijke tak van het fonds is gericht op evenementen die bedoeld zijn voor breed publiek uit meerdere provincies of het hele land. Gaat het om een project met een regionaal karakter dat vooral bedoeld is voor inwoners van een specifieke gemeente of provincie? Dan kun je het beste een subsidie aanvragen bij een van de provinciale afdelingen.

Op de website van de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds vraag je je subsidie aan. Ook vind je daar een duidelijk overzicht met alle te nemen stappen voor de aanvraag van de subsidie. Zorg dat je de aanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds op tijd plaatst, want de aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het project nog niet is gestart.

3. Fonds voor Cultuurparticipatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is een fonds van de overheid en heeft op landelijk niveau verschillende subsidies voor podiumkunsten en talentontwikkeling. Met deze subsidies wil het fonds cultuurparticipatie- en educatie in Nederland ondersteunen. Via een handige subsidiewijzer kun je heel eenvoudig uitzoeken welke subsidie het best bij jouw evenement of poppodium past. Vervolgens vraag je direct via de website een subsidie aan.

4. Stimuleringsfonds

Het stimuleringsfonds biedt verschillende subsidies om ontwerpers, makers en culturele instellingen te ondersteunen. Een van de subsidies die het stimuleringsfonds biedt, is de Deelregeling Festivals. Deze subsidie is beschikbaar voor festivals op het gebied van architectuur, vormgeving en digitale cultuur. Je kunt de subsidie voor Deelregeling Festivals of een van de andere subsidies van het Stimuleringsfonds online aanvragen.

5. VSBfonds

Het VSBfonds richt zich met hun subsidies specifiek op projecten waar de focus ligt op het publiek en de deelnemers. Bij het aanvragen van een subsidie via het VSBfonds moet je duidelijk aantonen wat je bij het publiek teweeg wilt brengen. Er moet een directe verbinding of ontmoeting zijn tussen kunst en mensen. Ben je benieuwd of jouw evenement in aanmerking komt voor een subsidie van het VSBfonds? Neem dan een kijkje op de website. Vervolgens is het mogelijk om meteen een subsidie aan te vragen.

Zo vind je nog meer relevante subsidies voor jouw evenement

Naast de opties die we hierboven benoemden, zijn er nog veel meer mogelijke subsidies voor jouw evenement. Als aanvulling op de landelijke subsidies, kun je ook kijken naar subsidies voor de provincie, regio of gemeente waar je een evenement gaat organiseren.

Er zijn op provinciaal gebied ontzettend veel mogelijkheden om een subsidie te krijgen voor een evenement. De beschikbare subsidies vind je veelal op de website van de provincie zelf. Voor elke provincie in Nederland zijn er meerdere verschillende subsidies beschikbaar om kleine evenementen en poppodia te stimuleren. De kans is groot dat jouw evenement voor een van deze subsidies in aanmerking komt.

Buiten landelijke en provinciale subsidies, is het mogelijk om het nog een stapje specifieker maken en te bekijken wat voor lokale subsidies er zijn. Vrijwel elke gemeente in Nederland biedt opties voor subsidies waarmee ze lokale evenementen willen ondersteunen. Neem daarom ook eens een kijkje op de website van jouw stad of gemeente om te zien welke subsidies er beschikbaar zijn voor evenementen. Ook kan het altijd lonen om zelf eens contact op te nemen met de gemeente en te vragen naar de subsidiemogelijkheden.

Een evenement organiseren kan hoge kosten met zich meebrengen. Gelukkig zijn er in Nederland heel wat subsidies om jou te helpen bij het financieren van je evenement. Het loont daarom zeker om de opties te bekijken van de grotere subsidiefondsen, maar ook de provinciale en lokale fondsen.

Het aanvragen van een subsidie kan even duren. Gelukkig zijn er ook manieren om je geldstroom nu alvast op gang te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van upselling. Bovendien is het zo we bij Eventix voor wekelijkse uitbetalingen zorgen, waardoor jij jouw inkomsten van deze week volgende week al op je rekening hebt.

Wil jij direct tickets gaan verkopen voor jouw evenement?

Ga naar het Eventix Dashboard
Author image

Deborah Schoonen

Content Marketeer

Is in de zomer geregeld op de Nederlandse festivals te vinden. Wordt blij van goede muziek en mooie verhalen. Is altijd bezig met het plannen van de volgende reis.