30 juli 2020 Marketing 15 min

Hoe maak je jouw evenement zichtbaar in Google Search?

Tjeerd Leendertse

Hoe laat je jouw evenement in Google Search zien?

Google Search is simpelweg de zoekbalk van je browser en wordt dagelijks miljarden keren gebruikt. Genoeg reden om Google Search te gebruiken om jouw evenement zichtbaar te laten zijn voor (potentiële) bezoekers.

In deze blog lees je:

 • Wat je evenement zichtbaar laten zijn in Google Search betekent
 • Waarom je er mee aan de slag zou moeten
 • De drie manieren om je evenement zichtbaar in Google Search te laten zijn

Wat betekent zichtbaar zijn in Google Search?

Zichtbaar zijn in Google Search betekent dat wanneer potentiële bezoekers op ‘evenementen in [stad/omgeving]’ zoeken zij jouw evenement te zien krijgen. Hieronder zie je het overzicht als er op ‘evenementen in Tilburg’ gezocht wordt. Daar hoort jouw evenement toch ook tussen?

evenementen overzicht als gebruiker zoekt op evenementen in de buurt van zijn of haar locatie

Zoals je ziet is er veel informatie zichtbaar. Deze informatie wordt gestructureerde data genoemd en is data die volgens een vast format wordt opgeslagen. Neem bijvoorbeeld de tijd, de locatie en evenementnaam, maar ook de bezoekersdata van jouw evenement(en) is gestructureerde data. Potentiële bezoekers zien dit uiteraard ook en dit biedt kansen om deze bezoekers zoveel mogelijk over je evenement te laten weten.

Waarom zou je zichtbaar willen zijn in Google Search?

In de eerste plaats om je bereik te vergroten. Je bent op meerdere plekken zichtbaar en kunt relevante informatie in één oogopslag laten zien.

In de tweede plaats omdat bezoekers geïnteresseerd zijn in een evenement of concert in de buurt. Wanneer potentiële bezoekers gericht op zoek zouden zijn naar een evenement zouden de zoektermen specifieker zijn. Je hebt dus een groep potentiële bezoekers die op zoek is naar een vrijetijdsbesteding, maar nog niet de invulling weet. Voor jou de uitgelezen kans om deze groep kennis met jouw evenement te laten maken én ze tenslotte te verwelkomen op jouw evenement.

Hoe maak je jouw evenement zichtbaar in Google Search?

Er zijn drie manieren waarop je jouw evenement zichtbaar kunt maken in Google Search. Afhankelijk van de middelen die je hebt en op welke manier je website gehost wordt is één van de drie manieren op jouw onderneming van toepassing.

1.URL’s waar je evenement(en) zichtbaar zijn wordt gehost door een externe partij:
Wanneer de URL’s van je evenement(en), en dus je website, worden gehost door een externe partij zul je contact met hen moeten opnemen om te zorgen dat jouw evenement zichtbaar is in Google Search. Je kunt stoppen met lezen.

Je evenement in Spotify laten zien? Lees de blog over hoe je met Songkick jouw evenement in Spotify laat zien en tegelijk je tickets verspreid.

2.Je maakt gebruik van een CMS, maar je hebt geen toegang tot de HTML:
Als je gebruik maakt van een CMS zoals WordPress, kun je op zoek naar plugin die gestructureerde data toevoegt aan Google Search. Een andere optie is om gebruik te maken van de Data Highlighter van Google

3.Je voelt je comfortabel bij HTML en beschikt over de basiskennis.
De derde optie is om zelf gestructureerde data toe te voegen. Een stuk geavanceerder dan de andere twee, maar je hebt zelf de touwtjes in handen. Daarnaast kun je op verjaardagen vertellen dat je naast evenementorganisator ook een parttime developer bent!

Voor we verder gaan is het belangrijk dat:

1.De URL van je evenement wordt niet geblokkeerd door ‘robots.txt’. Robots.txt zorgt er namelijk voor dat een pagina niet gecrawld kan worden. Maar wat is crawlen?

Crawlen is het indexeren van URL’s/websites door Google en te ranken op basis van websitekwaliteit. Naast het indexeren gaat Google tijdens op zoek naar gestructureerde data om je evenement in Google Search te laten zien. Een robots.txt zou de zoektocht van Google naar jouw gestructureerde data tegenhouden.

2.De server waarop je URL van je evenement(en) draait is krachtig genoeg om het crawlen van Google aan te kunnen. Tijdens het crawlen doet Google als het ware verzoekjes om te mogen inspecteren. Als je dan geen digitale deurbel hebt kan Google de pagina niet indexeren en is het niet mogelijk om je evenement in Google Search te laten zien.

EVENTIX TIP: Crawlverzoek bij Google

Als je nieuwe gestructureerde data van een evenement hebt toegevoegd kun je een verzoek aan Google doen om je pagina opnieuw te crawlen. Zo zal je evenement zo snel mogelijk in Google Search te vinden zijn.

3.De URL van je evenement is een unieke URL en bevat informatie over een enkel evenement.

4.Controleer of het sowieso mogelijk is om in jouw land een evenement aan Google Search toe te voegen. In Nederland is het mogelijk, België is helaas nog niet toegevoegd aan de lijst van beschikbare landen om je evenement in Google Search te laten zien

Het toevoegen van gestructureerde data van je evenement.

Er zijn twee manieren als je gestructureerde data van je evenement wilt toevoegen. Het principe is bij beiden hetzelfde.

1.Een texteditor als Sublime
De eerste manier is om zelf aan de slag te gaan met een zogenaamde ‘text editor’ zoals Sublime.

2.Maak gebruik van het codelab van Google.
Als dit je introductie in HTML is kun je gebruik maken van het codelab dat Google aanbiedt. Dit codelab gidst je door de HTML. Grote nadeel van het codelab is dat ze het voorbeeld van een recept in Google Search gebruiken waardoor de gestructureerde data anders is.

Genoeg haken, ogen en richtlijnen. We gaan aan de slag!

Gestructureerde data toevoegen met Sublime.

In dit blog gebruiken we de methode met Sublime. Dit doen we omdat je met Sublime ’from scratch’ begint en je beter begrijpt wát de code doet. Uiteraard kun je ook het codelab van Google gebruiken in combinatie met de pagina van Google over hoe je gestructureerde data van jouw evenement toevoegt.

Hieronder zie je hoe een code er uiteindelijk uit gaat zien. Aan het einde van de blog vind je de kopieerbare code en hoef je alleen de variabelen, de gestructureerde data van je evenement, aan te passen. Als je direct aan de slag wilt en de code wilt gebruiken kun je de volgende stappen overslaan.

html code van de gestructureerde data van een evenement die zichtbaar is in Google Search

1.Open Sublime en controleer rechts onderin het scherm of de bestandstype ‘html’ is. Als je Sublime net hebt gedownload zal de editor op ‘plain text’/platte tekst staan. Je wijzigt dit door erop te klikken en html als bestandstype te selecteren.

sublime texteditor om zelf de gestructureerde data toe te voegen.

2.We beginnen met de titel. Dit is de naam van jouw evenement.

<head>	
	 <title>De Handleidingen van Eventix</title>
</script>
</head>

3.We gaan het element toevoegen dat ervoor zorgt dat de pagina gecrawld kan worden. Dit doe je door een script tussen de <head> en </head> te plaatsen. Plaats dit altijd tussen deze twee tags, anders doet de code die je aan het schrijven bent simpelweg niks.

<head>	
	 <title>De Handleidingen van Eventix</title>
<script type="application/ld+json">
</script>
</head>
<body>

4.Binnen dit script ga je Google ‘vertellen’ welk schema Google moet gebruiken om de verschillende types gestructureerde data op te halen. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen en heeft Google een schema gemaakt met deze verschillende types gestructureerde data.

"@context": "https://schema.org/",

5.Voeg het type gestructureerde data toe. Dit is jouw geval uiteraard een evenement en je voegt dit toe door "@type": "Event", aan de code toe te voegen.

6.Vervolgens voeg je de naam van het evenement toe door middel van ‘’Name’’: ‘’[naam van jouw evenement] toe te voegen. Gebruik dit niet om een Call-To-Action als ‘’50% DISCOUNT’’ te noemen, maar hou het simpel bij de naam van je evenement.

 "name": "De Handleidingen van Eventix",

7.Na de naam van je evenement voeg je de begin - en eindtijd van je evenement toe. Dit heeft wat uitleg nodig, want dit heeft te maken met de verschillende tijdzones.

Google gebruikt GMT (Greenwich Mean Time) als leidraad bij het ophalen van de gestructureerde data ‘tijd’. Deze data is als volgt opgebouwd:
‘2020-07-28T10:00+1:00’

Wat zegt deze gestructureerde data?
Dat het evenement op 28 juli 2020 om 10:00 s’ochtends in de Nederlandse tijdzone

Het gedeelte voor de T (2020-07-28) is de datum van het evenement. De ‘10:00’ geeft aan dat het evenement om 10 uur s’ochtends begint en de ‘+1:00’ geeft aan hoeveel tijdzones er wordt afgeweken van Greenwich Mean Time. In dit geval dus een evenement dat zich bevindt in de Nederlandse tijdzone. In het geval van ‘New York’ als evenementenlocatie zou de +1:00 veranderen naar ‘-5:00’. Overigens hoef je de tijdzone niet zo uitgebreid toe te voegen als je een offline evenement organiseert. Google pakt dan de tijdzone van de opgegeven locatie, maar daar komen over een paar stapjes bij terug. Mocht je twijfelen of je code klopt kun je de richtlijnen van Google over tijdzones raadplegen.

Maar hoe ziet dit er in ‘codetaal’ uit?
Je voegt de begin - en eindtijd toe door middel van "startDate": "2020-07-28T10:00+1:00",
"endDate": "2020-07-28T16:00+1:00",. Het evenement begint op 28 juli 2020 om 10:00 en eindigt om 16:00.

 "startDate": "2020-07-28T10:00+1:00",
  "endDate": "2020-07-28T16:00+1:00",

EVENTIX TIP: Tijdzones als je online een evenement organiseert

Als je een online evenement organiseert moet je de tijdzone wél meenemen in de code. Omdat een online evenement op het wereldwijde web plaatsvindt, kan er geen ‘vaste locatie’ in de gestructureerde data opgenomen worden.

8.Na het toevoegen van de begin - en eindtijd voeg je het soort evenement toe. Dit kan offline, online of een combinatie van beide zijn. Je voegt het soort evenement toe door middel van "eventAttendanceMode”.In dit blog gebruiken we het voorbeeld van een fysiek evenement en je maakt deze status bij Google bekend door middel van

"https://schema.org/OfflineEventAttendanceMode" .

Mocht je een online evenement of een combinatie van beiden organiseren maak je gebruik van "https://schema.org/OnlineEventAttendanceMode" (voor een online evenement) of "https://schema.org/MixedEventAttendanceMode" (voor een gecombineerd evenement).

9.Vervolgens voeg je de gestructureerde data toe die Google laat weten of het evenement gepland is. Je doet dit door "eventStatus": "https://schema.org/EventScheduled", aan de code toe te voegen.

10.Na de gestructureerde data over de tijd, het soort evenement en of het evenement op de planning staat gaan we de locatie van het evenement toevoegen. In dit voorbeeld gebruiken we ons kantoor in Eindhoven. Let hierbij op dat je bij ‘’name’’ niet de naam van je evenement invult, maar de naam van de locatie.

 "location": {
    "@type": "Place",
    "name": "Multimediapaviljoen",
    "address": {
      "@type": "PostalAddress",
      "streetAddress": "Horsten 1",
      "addressLocality": "Eindhoven",
      "postalCode": "5612 AX",
      "addressCountry": "NL"

10.We zijn er bijna! Na het toevoegen van de adresgegevens kun je een nieuwe plek om tickets te verkopen aan de code toevoegen.

  },
    "description": "De Handleidingen van Eventix komen naar Eindhoven om te laten zien hoe je jouw evenement zichtbaar maakt in Google Search.",
    "offers": {
      "@type": "Offer",
      "url": "https://jouwticketshop.com",
      "price": "20",
      "priceCurrency": "EU",
      "availability": "https://schema.org/InStock", (geeft aan of er nog tickets beschikbaar zijn)
 "validFrom": "2020-06-22T12:00" (geeft aan vanaf wanneer tickets beschikbaar zijn)   }
  },

11.Als laatste voeg je jezelf als organisator toe aan de code. Dit doe je door middel van

  "organizer": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Eventix",
    "url": "https://eventix.io"
  }
}

De code is geschreven en ziet er als volgt uit:

<head>	
	 <title>De Handleidingen van Eventix</title>
<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org/",
  "@type": "Event",
  "name": "De Handleidingen van Eventix",
  "startDate": "2020-07-28T10:00+1:00",
  "endDate": "2020-07-28T16:00+1:00",
  "eventAttendanceMode": "https://schema.org/OfflineEventAttendanceMode",
  "eventStatus": "https://schema.org/EventScheduled",
  "location": {
    "@type": "Place",
    "name": "Multimediapaviljoen",
    "address": {
      "@type": "PostalAddress",
      "streetAddress": "Horsten 1",
      "addressLocality": "Eindhoven",
      "postalCode": "5612 AX",
      "addressCountry": "NL"
    },
    "description": "De Handleidingen van Eventix komen naar Eindhoven om te laten zien hoe je jouw evenement zichtbaar maakt in Google Search.",
    "offers": {
      "@type": "Offer",
      "url": "https://jouwticketshop.com",
      "price": "20",
      "priceCurrency": "EU",
      "availability": "https://schema.org/InStock",
      "validFrom": "2020-06-22T12:00"
    }
  },
  "organizer": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Eventix",
    "url": "https://eventix.io"
  }
}
</script>
</head>
<body>

Controleer of de gestructureerde data in de code door Google geïndexeerd kan worden. Dit doe je door de URL van je evenement of de code te kopiëren in het veld van Google’s Rich Results

Als je eenmaal up & running bent kun je met een Prestatierapport de resultaten zien.

Dit was het! Veel stof, veel haken, ogen en komma’s en hopelijk ben je niet tureluurs geworden van de hoeveelheid ‘codetaal’. Mocht dit wel zo zijn en heb je hulp nodig, stuur ons dan een berichtje via de mail, raadpleeg de documentatie van Google of stuur rechts in je scherm een berichtje via de chat.

Advertentiegeld van Google krijgen?

Lees de blog over Google Ad Grants!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.