1 mei 2019 Marketing 7 min

Groei Sneller Met Direct Mailing - Deel 7: Volg Je Verzonden Mails

Tjeerd Leendertse

De tracking van Direct Mailing

Groei Sneller met Direct Mailing is een negendelige serie over hoe een evenementorganisator Direct Mailing kan gebruiken om meer uit zijn ticketverkoop te halen. In dit deel lees je over het volgen van verzonden mails!

De tracking is de Track&Trace van je Direct Mailing. Je wilt natuurlijk zien welk resultaat je campagne je oplevert. Met de inzichten die je krijgt, optimaliseer je je Direct Mailing. Een campagne is tenslotte nooit af of klaar, er is altijd ruimte voor verbetering.

Tracking met MailChimp

MailChimp geeft je al de nodige informatie over de behaalde resultaten van je mails. Zo geeft het overzicht over hoe vaak een mail verzonden is, hoe vaak de mail geopend is en wat het je heeft opgeleverd wanneer je ‘In-mail-aankopen’ toevoegt aan je mail.

Hoe bepaal je wat je wilt tracken in MailChimp?

 1. Ga naar MailChimp.

 2. Maak een nieuwe (mail)campagne aan door bovenaan op ‘Campaigns ’ en vervolgens op ‘Create Campaign’ te klikken.

Maak een campagne

 1. Maak een nieuwe mailcampagne (inclusief campagnenaam) aan, je komt in het menu waar je ontvangers en onderwerpregel aan kunt passen. Als je helemaal naar beneden scrollt, kom je bij het kopje ‘Settings & Tracking’. Klik op ‘Edit’ om de instellingen van de tracking te wijzigen. Je kunt hier zelf bepalen wat je wilt tracken.

Img

Hoe zie ik de resultaten van een mail in MailChimp?

 1. Bovenaan je scherm zie je een aantal opties staan, waaronder ‘Reports’. Als je hierop klikt ga je naar je resultaten.

Statistieken en data over verzonden mails in MailChimp

 1. Wanneer je bij Reports komt, heb je vier verschillende mogelijkheden waarvan je de resultaten kunt bekijken, zoals hieronder te zien is. De ‘Sends’ staan uiteraard voor de verzonden mails. De 'Opens’ geven het percentage van het aantal geopende mails, de ‘Clicks’ geven het percentage van het aantal ontvangers dat op een link geklikt heeft.

Img

 1. Als je de geavanceerde resultaten wilt zien, klik je op ‘View Report’. Je opent hiermee de uitgebreide rapportage over de verzonden mail. In dit menu heb je de optie om de resultaten van je mail te vergelijken met de gemiddelden van de industrie waar je in werkt. Uiteraard zijn deze resultaten niet zo zwart/wit, maar het geeft je een indicatie van resultaten die in jouw branche gehaald worden.

Resultaten over de industrie waarin je werkzaam ben in MailChimp

EVENTIX TIP: Kies je branche

Je kunt je branche ook aangeven in je account. Klik rechts bovenaan op het menu en ga naar ‘Account’. Klik vervolgens op ‘Settings’ -> ‘Details’, waarna je de branche aan kunt geven bij het kopje ‘Help Us Improve Stats'.

De branche waarin je werkzaam bent

Tracking met Google Analytics

Er is nog een manier om je mails te tracken, namelijk via Google Analytics. Google Analytics gaat verder waar de ‘normale’ tracking van MailChimp eindigt.

Hoe gebruik ik Google Analytics met MailChimp?

 1. Ga naar MailChimp, klik rechts bovenaan op het menu en klik op ‘Account’.

Account in MailChimp

 1. Klik bij je account op ‘Integrations’ en vervolgens op ‘Google Analytics, Contacts and Docs’. Klik op ‘Authorize Connection’ om Analytics te koppelen met MailChimp.

Koppel Google Analytics aan MailChimp

 1. Om te tracken via Analytics doorloop je alle stappen van het eerste deel van deze blog (‘Hoe bepaal ik wat ik wil tracken in MailChimp?’) Ga naar de ‘Settings & Tracking’ onderaan het menu en klik op ‘Google Analytics link tracking’.

Google Analytics in MailChimp link tracking

 1. De resultaten via Google Analytics kun je uiteraard in je Analytics-account zien, maar deze zijn ook te bekijken via MailChimp. Ga naar ‘Reports’ en klik op de campagne waarvoor je Analytics hebt gebruikt door op ‘View Report’ te klikken.

Reports in Analytics

 1. Klik vervolgens op ‘Analytics360’ om de resultaten van Google Analytics te bekijken.

Img

EVENTIX TIP: Cross-domain tracking

Als je al Google Analytics gebruikt op je website en de ticketshop, kun je alle ‘losse bronnen’ aan elkaar koppelen, het zogenaamde cross-domain tracking. Op die manier krijg je nog meer inzicht over bezoekers, bijvoorbeeld of een bezoeker in je maillijst zit, op je website is geweest én de ticketshop heeft bezocht.

Tracking met Eventix

Met Eventix kun je gebruik van onze 'Track & Trace'. Met deze tracking links meet je conversies die een post op Facebook, een foto op Instagram of een verzonden mail opleveren.

Je stelt de tracking voor mailing in door in het Dashboard naar ‘Tools’ en vervolgens naar ‘Trackers’ te gaan. Selecteer de ticketshop waarvoor je wilt tracken en klik vervolgens op ‘Type’. Er verschijnen een aantal bronnen waar je tracking aan toe kan voegen. Selecteer hier ‘Email’ .

Tracking met Eventix en MailChimp

Heb je een vraag over de tracking van je Direct Mailing? Gebruik de chat rechts in je scherm!

Aan de slag met het kaartverkoopsysteem?

Naar het Eventix Dashboard!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.