1 mei 2019 Marketing 6 min

Groei Sneller Met Direct Mailing - Deel 4: Maak Bruikbare Maillijsten

Tjeerd Leendertse

Bruikbare maillijsten

Groei Sneller met Direct Mailing is een negendelige serie over hoe een evenementorganisator Direct Mailing kan gebruiken om meer uit zijn ticketverkoop te halen. In dit deel lees je over het maken van bruikbare maillijsten!

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers in je maillijsten hebben. Wanneer je bezoekers in je maillijst hebt, betekent dit dat je bezoekers een bepaalde affiniteit en interesse in je organisatie hebben. De personen die je in je maillijst hebt, zijn (meestal) je meest trouwe bezoekers. Ze willen namelijk via de mail op de hoogte blijven van jouw evenement.

Toch kan het zijn dat je een ‘vervuilde’ maillijst hebt. Een maillijst die niet up-to-date is, foute mailadressen bevat en inactieve subscribers heeft. Dit heeft uiteraard invloed op de resultaten van je Direct Mailing. In deze blog gaan we in op hoe je je maillijsten bruikbaar houdt.

Hoe houd ik mijn maillijsten bruikbaar?

Achterhaal waarom je niet het gewenste resultaat haalt. Om te begrijpen waarom je mails niet de gewenste conversie genereren, zul je eerst een stapje terug moeten doen. Ga na waarom er niet het gewenste resultaat behaald wordt. Er zijn namelijk meerdere oorzaken waardoor een maillijst niet bruikbaar is:

1. Mensen hebben simpelweg geen interesse meer in je evenement.

Het kan natuurlijk gebeuren dat bezoekers op je evenement zijn geweest en er achter zijn gekomen dat het evenement niet bij hun past.

2. Je verstuurt te vaak mails.

De grens tussen waardering en irritatie is heel dun. Verstuur niet te vaak mails, want dan zal dit als irriterend ervaren worden.

3. Ander mailadres.

Als je een error krijgt bij een mailadres, heeft een persoon geen juist mailadres ingevoerd of het mailadres is niet meer beschikbaar.

Daarbij komt dat wanneer iemand 6 keer de mail niet heeft geopend, hij of zij uit de maillijst verwijderd wordt.

4. Verkeerde timing

Een mail om 11 uur s’avonds of om 6 uur s’ochtends zal minder snel geopend worden. Volgens nationaal mailonderzoek uit 2018 is de beste tijd om te mailen tijdens kantoortijden en in het bijzonder rond lunchtijd. (Afhankelijk van het abonnement dat je bij je mailingprovider hebt kan het soms 24 uur duren voordat alle mails verzonden zijn. In de meeste gevallen kan je beter een duurdere versie kiezen, zodat je mails direct verzonden worden.)

5. Veel dezelfde soort content

Het gebruik van een template raden we zeker aan, maar het risico is dat je snel vervalt in dezelfde content. Zorg voor spannende en uitdagende content. Flirt met je (potentiële) bezoekers door je relatie met ze ‘warm’ te houden. Iedere keer dezelfde date met je partner gaat ook vervelen, toch?

6. De content is niet relevant

Bedenk goed wie er in de maillijst zitten. Tegelijk is het nóg een reden om aparte maillijsten te gebruiken in plaats van één grote. Op die manier kun je de content van je mails beter afstemmen op de ontvangers en zal de conversie van je mails hoger zijn.

Uiteraard zijn er nog veel meer redenen waarom mensen de mails niet openen, maar dit zijn de meest voorkomende oorzaken waar jij iets aan kunt doen.

Grijp de oorzaken aan!

Net als bij de oorzaken zijn er genoeg oplossingen om je maillijst bruikbaar te houden.

Gebruik van een opt-in met Eventix

Respecteer de voorkeuren van je bezoekers. Het gebruik van een opt-in is sinds de invoering van de AVG/GDPR verplicht. Met een opt-in geven je (potentiële) bezoekers toestemming om meegenomen te worden in jouw maillijst(en). Deze opt-in kun je op verschillende platforms plaatsen. Dit kan op je landingspagina of wanneer je een mail naar een bezoeker stuurt die een ticket heeft gekocht. De kopjes met ‘Sign In For Our Mailing List’ en de automatische opt-in in de ticketshop zijn hier een goed voorbeeld van.

Lok een reactie uit

Zorg ervoor dat je in je mails een reactie uitlokt. Vraag om meningen, gebruik een button om een ticket te kopen of hou bijvoorbeeld een winactie. Zorg ervoor dat de lezer geactiveerd wordt.

Zorg dat de mail leesbaar is

Voor de leesbaarheid is het belangrijk dat een mail responsive is. Dat wil zeggen dat de mail zich aanpast aan het apparaat waarop de mail bekeken wordt. In Nederland is de smartphone het meest gebruikte apparaat om mails te openen en te lezen.

Aantal geopende mails op de smartphone

Segmenteer je maillijsten.

Je haalt het hoogste rendement als je gebruik maakt van verschillende lijsten. Door verschillende lijsten te gebruiken verstuur je content die relevant is voor de ontvangers. Bedenk daarbij dat je op verschillende manieren aan mailadressen komt. Dit kan via Facebook, via een pagina op je website en uiteraard via de ticketshop. Gebruik deze kennis om je maillijsten zo relevant mogelijk te maken.

Geef aandacht aan je bezoekers.

Het versturen van een felicitatie via een mail is een manier om aandacht te geven aan je bezoekers. Hoe je het ook went of keert, het is altijd leuk om gefeliciteerd te worden op je verjaardag. Combineer de felicitatie met een korting als cadeautje en je slaat twee vliegen in één klap!

Stuur een speciale mail die persoonlijk gericht is naar de inactieve subscribers.


‘’Tjeerd, we missen je’’

Bij het lezen van deze zin word ik wel een beetje gevleid. De verzender van de mail geeft mij het gevoel dat er aan mij gedacht wordt. Bij het onderhouden van de band met je bezoekers is het belangrijk dat de ontvanger van je mails het gevoel heeft dat er aan haar of hem gedacht wordt.

Stuur een mail met ‘’(..naam..), we missen je’’ in combinatie met bijvoorbeeld een kortingscode. In één van de volgende blogs lees je hoe je een unieke kortingscode gebruikt.

Heb je een vraag over het maken van bruikbare maillijsten? Gebruik de chat rechts in je scherm!

Vandaag nog tickets voor je evenement verkopen?

Naar het Eventix Dashboard!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.