1 mei 2019 Marketing 6 min

Groei Sneller Met Direct Mailing - Deel 3: De Kracht van Onderwerpregels

Tjeerd Leendertse

Krachtige onderwerpregels

Groei Sneller met Direct Mailing is een negendelige serie over hoe een evenementorganisator Direct Mailing kan gebruiken om meer uit zijn ticketverkoop te halen. In dit deel lees je over het bepalen van krachtige onderwerpregels!

Een (krachtige) onderwerpregel is ontzettend belangrijk. Het is het eerste wat een (potentiële) bezoeker van je evenement te lezen krijgt. De onderwerpregel moet de juiste balans hebben tussen actie en interesse om op de mail te klikken. Is de onderwerpregel te dwingend, ben je de bezoeker kwijt. Triggert de onderwerpregel de bezoeker niet, verlies je deze bezoeker ook.

Het doel wat je wilt bereiken is dat bezoekers zich inschrijven en terecht komen in je maillijst. Wanneer een bezoeker interesse heeft, is dit het begin van de (persoonlijke) band die je met je bezoekers wilt creëren. Deze groep bezoekers zijn ontzettend belangrijk voor je evenement en plaats je binnen de groep ‘fans’. Zorg ervoor dat jij interessant (genoeg) blijft door de ‘juiste’ mails te sturen. De eerste stap is een goede onderwerpregel .

Hoe kies ik een goede onderwerpregel?

1. Bepaal het doel

Als eerste is het belangrijk dat je het doel van een mail bepaalt. Wil je dat mensen een ticket aanschaffen, wil je ze op de hoogte stellen van een nieuwsfeit of wil je interesse opwekken? Dit is van essentieel belang om optimaal resultaat te halen uit je direct mailing. Om het resultaat te meten, kun je de mails die je verstuurd op verschillende manieren tracken. Je leest hier hoe je dat kunt doen.

2. Bepaal welke actie(s) de bezoekers gaan ondernemen

Dit hangt samen met stap 1,maar er zit een verschil tussen stap 1 en 2. Bij stap 1 bepaal je of je leads wilt genereren, retentie wilt verhogen of de conversie een boost wilt geven. Bij stap 2 ga je bepalen welke actie hoort bij het doel dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld dat mensen hun gegevens op een pagina achterlaten of dat ze op een link naar een webpagina klikken.

Als je het doel van je mail bepaald hebt, kun je beginnen met het bepalen van een onderwerpregel . Denk hierbij goed na over de inhoud van de onderwerpregel . Je mag hier gerust een gezonde dosis sensatie in stoppen. Sensatie werkt tenslotte (tot op een bepaalde hoogte).

3. Bepaal de lengte van de onderwerpregel

De lengte van de onderwerpregel maakt niet heel veel uit. Houdt wel in je achterhoofd dat degene naar wie je de mail verstuurd, deze mail op verschillende apparaten kan openen en dat de onderwerpregel wellicht weg kan vallen door het apparaat waarop de mail geopend wordt. We raden daarom aan de onderwerpregel kort en bondig te houden, zodat het meer de aandacht van de lezer trekt en voorkomt dat er belangrijke informatie wegvalt.

4. Gebruik het 4U model voor een overtuigende onderwerpregel

Het 4U model staat voor Ultra-specific, Urgent, Useful en Unique.

 • Ultra-specific (zo specifiek mogelijk):
  Zorg ervoor dat onderwerpregel 'de waarheid' is en de inhoud van je mail dekt. Wanneer dit niet het geval is, zorgt dit voor irritatie bij de bezoeker. Een misleidende onderwerpregel kan ervoor zorgen dat je de bezoeker kwijt bent.

 • Urgent (hoge urgentie)
  De urgentie zorgt ervoor dat de bezoeker een ‘Call To Action’ gaat doen. Het is gebaseerd op het principe van FOMO (Fear Of Missing Out). FOMO is de angst om een gebeurtenis, nieuws of evenement te missen. Maak het nieuws dat je wilt verspreiden belangrijk!
  ''Dit wil je niet missen!"

(Uit een onderzoek dat MailChimp heeft gedaan blijkt dat de termen ‘urgent’, ‘breaking/brekend’ en ‘important/belangrijk’ het beste werken.)

Onderzoek MailChimp naar termen in onderwerpregel

EVENTIX TIP: Koop nu je tickets

Denk goed na over een onderwerpregel met bijvoorbeeld ‘Koop nu je tickets’. Wanneer potentiële bezoekers weinig over je evenement weten, zal een mail met ‘Koop nu je tickets’ als spam worden ervaren en ben je deze bezoeker kwijt.*

 • Useful (nuttig):
  Stel jezelf de vragen ‘Waarom zou een bezoeker mijn mail willen openen?’ en 'Zou ik deze mail openen?'.
  Wek de interesse van je bezoeker zonder misleidend te zijn.

 • Unique (uniek):
  Wees creatief met je onderwerpregel . Zorg ervoor dat je onderscheidend bent met een grappige titel. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat je niet doorslaat in het ‘grappige’, je wilt tenslotte een sterke band met de bezoeker.

5. Een gepersonaliseerde onderwerpregel

Een gepersonaliseerde onderwerpregel is prettig om te ontvangen. Door het gebruik van voornaam, achternaam of beide kom je dichter bij de bezoeker. Doordat je de bezoeker persoonlijk aanspreekt, krijgt deze het gevoel dat je hem de volledige aandacht geeft. Bedenk wel dat de grens tussen ‘cool’ en ‘creepy’ bijzonder dun is, zorg ervoor dat gepersonaliseerde mail relevant is voor de bezoeker. Een aantal blogs verder in deze blogserie lees je alles over het personaliseren van je Direct Mailing.

naam personalisatie in de onderwerpregel

6. Vermijd spam!

Voorkom dat je mail in de spamfilter van je bezoeker terecht komt. Termen als ‘50% OFF’ en ‘FREE' worden door filters sneller herkent als spam. Het zou zonde zijn als deze termen ervoor zorgen dat je bezoeker de mail niet te lezen krijgt.

Heb je een vraag over de kracht van onderwerpregels, stel het in de chat rechts in je scherm!

Aan de slag met Eventix' kaartverkoopsysteem?

Naar het Eventix Dashboard!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.