23 september 2019 Marketing 8 min

Eventix & LiveWall: Live experience op evenementen

Tjeerd Leendertse

Live experience & user-generated content

Het is een zonnige ochtend als ik op de fiets stap richting LiveWall. Terwijl mijn benen de trappers op en neer duwen zie ik een vlekje op mijn zonnebril. Ik kan natuurlijk geïrriteerd mijn zonnebril schoonmaken, maar ik besluit om het vlekje als spelelement te gebruiken. ‘Hoeveel voorbijgangers kan ik raken met het vlekje op mijn zonnebril?’. Ineens is de tocht die ik regelmatig fiets een level in mijn eigen spel geworden.

Dat live experience ‘hot’ is, blijkt al uit de groei van LiveWall. LiveWall is ooit begonnen met de LiveWall Tool - het samenbrengen van verschillende social mediakanalen op één scherm. Vervolgens is PresentersWall ontwikkeld; een tool die publiek bij een presentatie betrekt. Via PresentersWall kunnen bezoekers vragen stellen aan een spreker en stemmen op stellingen. Met de toepassing van PresentersWall wordt het publiek actief onderdeel van een zakelijk evenement met sprekers. Inmiddels is LiveWall hard gegroeid en behoren topmerken als KPN, KLM en bol.com tot de klantenkring van LiveWall.

Jerre: "De PresentersWall voegt een extra dimensie toe, want het ‘klassieke’ beeld van ‘spreker-luisteraar’ past niet meer bij deze tijd. Live experience verbindt de spreker met zijn luisteraars."

Img

Dat niet alleen zakelijke evenementen live experience gebruiken om de beleving van de bezoeker te verrijken blijkt wel uit de live experience die toegepast wordt op vooraanstaande festivals als Lowlands en Tomorrowland. Tijdens afgelopen Tomorrowland heeft Facebook een nieuwe vorm van user generated content getest; Collaborative Stories for Public Figures.

Jerre: "User-generated content is content die gemaakt wordt door bezoekers van een evenement. Wat is er nu sterker dan content die gemaakt wordt door je bezoekers?"

Img

Waarschijnlijk ben je al bekend met de Story-functie van social media. (In een vorige blog lees je hoe je via Instagram Music een line-up bekend kunt maken.) De naam Collaborative Stories for Public Figures zegt - voor iedereen die een beetje Engels kan - genoeg. Het werkt als volgt: Bezoekers van een festival kunnen zelfgemaakte beelden van het optreden van een artiest toevoegen aan de Story van een artiest. Hierdoor wordt volgens Facebook het bereik van een artiest veel en veel groter.

Aan de test van Facebook op Tomorrowland deden 20 vooraanstaande artiesten mee, samen goed voor een collectief bereik van 73 miljoen volgers. 73 miljoen, 6 miljoen meer volgers dan inwoners van Frankrijk! De cijfers uit de test van Facebook zijn ondanks het grote aantal collectieve volgers verbluffend.

Zo was 92 procent van de kijkers van de Story van The Chainsmokers geen volger van het duo. Bij Martin Solveig en Jax Jones was dit percentage ‘niet-volgers’ nog hoger; respectievelijk 97 en 99 procent.

De conclusie is duidelijk. Door het toepassen van user-generated content is het bereik van artiesten onder gebruikers van Facebook veel en veel groter. De ‘niet-volgers’ die misschien geen idee hadden wie de artiest was, maakten door middel van de beelden van hun vrienden kennis met een artiest. De perfecte manier om bezoekers op een evenement jouw bereik te laten vergroten.

Jerre: "User-generated content is niet alleen interessant voor social media. Mensen willen namelijk niet alles op Facebook of Instagram delen, maar doen dit wel sneller als het op een tijdelijk platform blijft. Een tijdelijk scherm zoals de LiveWall Tool is perfect voor mensen die niet alles op social media willen delen."


Verbinding door live experience

Live experience voegt een extra aspect toe aan de beleving van een evenement. Het verbindt, letterlijk, mensen met elkaar. Op festivals, zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook bij campagnes die in verschillende steden van start gaan:

Jerre: "We hebben een klant gehad die in vier verschillende steden in Nederland, België en Amerika een campagne lanceerde. Door de live videoverbinding en de gezamenlijke tijdlijn waar deelnemers posts konden plaatsen, zag iedereen hoe het er in andere steden aan toe ging. Die verbinding zorgde bij de teams in de verschillende steden voor een gevoel van ‘samen’, ondanks dat de afstand tussen deze steden heel groot was."


Digitaal vs. analoog

In 2019 kunnen we niet meer zonder digitaal. Toch speel ik heel even de advocaat van de duivel door aan Jerre de vraag ‘’Waarom zou een organisator voor analoog kiezen?’’ te stellen. De verbaasde blik die ik terugkrijg, zegt voldoende. ’’Waarom zou je?’’

Analoge toepassingen kosten meer geld en hebben beperkte mogelijkheden. Wanneer je op stap een bierviltje met een aanvraag bij de DJ neerlegt, pakt hij het doorweekte bierviltje en legt het vervolgens naast zich neer. Het wordt een ander verhaal als het publiek de muziek bepaalt..

Jerre: "We kunnen bijvoorbeeld een user-generated Jukebox ontwikkelen. Via deze Jukebox kunnen bezoekers door middel van ‘live voting’ een gezamenlijke afspeellijst samenstellen. Stel je eens voor hoe gaaf het is dat je als bezoeker van ‘Groots met een Zachte G’ kunt bepalen welke nummers er in de toegift moeten komen?"


De Peak-End Rule van Kahneman en Fredrickson

Daniel Kahneman is winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, Barbara Fredrickson is ‘positiviteitsprofeet’ en heeft meerdere boeken over het onderwerp positiviteit op haar naam staan.
Voordat dit een geschiedenisles wordt; Kahneman en Fredrickson zijn ook bekend van de Peak-End Rule. De Peak-End Rule houdt in dat de laatste ervaring die je over een gebeurtenis hebt, bepaalt hoe sterk je beste ervaring van die gebeurtenis is. Wat dit precies inhoudt, kan Jerre beter uitleggen.

Jerre:"Het is voor een evenement essentieel dat de algehele beleving top is en niet één gedeelte van een evenement. Als ik een supervet optreden van mijn favoriete artiest heb gehoord en ik moet als ik weg ga door de modder banjeren en 2 uur wachten om te vertrekken, wordt de ervaring van dat optreden ‘vet’ in plaats van ‘supervet’."


Waar kan het toepassen van live experience beter?

We willen vandaag de dag alles bewust beleven. Onze zintuigen moeten geprikkeld worden, moeten keer op keer verbaasd worden. Bijvoorbeeld twee spelers van Ajax die een potje FIFA op het grote led-scherm van de Ziggo Dome spelen. Toch zijn er volgens Jerre genoeg verbeteringen te vinden:

Jerre: "Neem bijvoorbeeld Formule 1. Voor de race staat daar een gigantisch scherm met het logo van een sponsor. Tegenover dat scherm zitten duizenden mensen te wachten tot de race begint. Gebruik het scherm voor live experience! Vergroot de interactie en beleving van de raceliefhebbers door ze bijvoorbeeld op dat scherm een spel te laten spelen. Daarnaast is het belangrijk dat een organisator van een evenement niet te veel doorslaat met live experience. Technologie is een middel, geen doel."

Het zijn de laatste woorden van dit gesprek. ik pak mijn spullen en trek de statige deur achter me dicht. Terwijl mijn vingers van de deurklink glijden voel ik een druppel regen in mijn nek, het volgende level van mijn ‘SunGlassGame’ zal ik vandaag helaas niet meer bereiken. Morgen weer een nieuwe kans!

Heb je een vraag of feedback over live experience, gebruik de chat rechts onderin je scherm. Wil je vandaag nog beginnen met tickets verkopen? Lees in het Eventix Help Centre hoe makkelijk je een ticketshop online zet!

Geen handleiding nodig?

Aan de slag!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.