24 oktober 2019 Eventix Essentials 7 min

De kleineondernemersregeling (KOR); wat verandert er voor jou?

Tjeerd Leendertse

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling(KOR) is een regeling die door de Belastingdienst is ingevoerd. De KOR zorgt voor korting of vrijstelling van de btw. De btw is belasting die je over je omzet betaalt. Je krijgt korting of vrijstelling over je btw als je:

 • Een eenmanszaak hebt of jouw onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een vennootschap onder firma. Je kunt op de website van de KvK (Kamer van Koophandel) meer lezen over de verschillende rechtsvormen van een onderneming.

 • Je betaalt na aftrek van de voorbelasting (zelf betaalde btw - de betaalde btw door klanten = aftrek voorbelasting) minder dan € 1.883 btw per jaar. Als het bedrag na aftrek van de voorbelasting lager is dan €1.345 hoef je helemaal geen btw te betalen.

 • Jouw onderneming is in Nederland.

 • Je voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Wat verandert er per 1 januari 2020?

Niet alleen natuurlijke rechtspersonen komen in aanmerking voor de KOR. Ook stichtingen, verenigingen en besloten vennootschappen kunnen per 1 januari 2020 in aanmerking komen voor de KOR. Het belangrijkste verschil tussen de huidige KOR en de nieuwe KOR is de vrijstelling voor de btw.

De grootste verschillen tussen de huidige en nieuwe KOR:

KOR t/m 31 december 2019 KOR vanaf 1 januari 2020
- Administratieregeling - Weinig tot geen administratie
- btw afdragen - Geen btw-verplichting
- Alleen natuurlijke rechtsvormen zoals VOF of eenmanszaak kunnen
gebruik maken van de KOR
- Ook rechtspersonen zoals een BV, vereniging en stichting kunnen gebruik maken van de
KOR.
- Btw is belangrijkste graadmeter. Wanneer de aftrek van de voorbelasting lager
is dan €1.883 kom je in aanmerking voor korting of zelfs vrijstelling.
- Omzet is belangrijkste graadmeter. De jaaromzet(!) mag niet hoger zijn dan € 20.000.
Als je geen gebruik maakt van de nieuwe KOR vervalt de eventuele korting op btw.
- Je doet btw-aangifte. - Je doet geen btw-aangifte
- Je stuurt btw-facturen. - Je stuurt geen btw-facturen
- Je rekent btw aan klanten en trekt btw die door jou betaald is af. - Je rekent geen btw meer aan klanten en trekt door jouw betaalde btw niet meer af.

Je houdt in beide gevallen nog wel een btw-nummer.

Kleine ondernemersregeling, ondernemer met een jaaromzet op evenementen.

Kom ik in aanmerking voor de KOR?

In de huidige KOR wordt er gekeken naar de btw die na aftrek van de voorbelasting overblijft. Vanaf 1 januari 2020 is btw niet meer de belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de KOR. Vanaf 1 januari is de jaaromzet de enige graadmeter om in aanmerking te komen voor de KOR. Zolang deze onder de €20.000 is, kom je in aanmerking voor de KOR.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je evenement zo hard groeit, dat je boven de € 20.000 omzet per jaar komt. Dat is mooi, want dat betekent dat het goed gaat met je evenement. Nadeel is dat je niet meer in aanmerking komt voor de KOR en drie jaar lang geen gebruik mag maken van de regeling. Je zult weer btw-aangiftes moeten doen en btw moeten rekenen bij je klanten.

Waar moet je rekening mee houden bij de keuze of je mee wilt doen met de nieuwe KOR?

 • Je doet automatisch niet mee aan de nieuwe KOR. Er is alleen een uitzondering. Als je binnen de huidige KOR al ontheffing hebt van administratieve verplichtingen doe je automatisch wel mee. Als je vanaf 1 januari 2020 gebruik wilt maken van de KOR moet je je voor 20 november aanmelden. Als je geen gebruik wilt maken van het automatisch meedoen met de KOR kun je je op ieder moment afmelden.

 • Als je je voor 20 november aanmeldt, maak je voor drie jaar gebruik van de KOR. Je kunt je alleen afmelden als de omzet per jaar € 20.000 of meer is of als je binnen de huidige KOR al ontheffing hebt en automatisch wel meedoet aan de KOR.

 • Als je automatisch meedoet met de KOR en je meldt je af voor de KOR óf je hebt meer dan € 20.000 omzet per jaar, kun je drie jaar lang geen gebruik maken van de KOR. Neem dit mee in je keuze en schatting(en) van je jaaromzet.

 • Belangrijk punt is om de afweging te maken of jouw klanten btw kunnen aftrekken. Wanneer dit mogelijk is wordt de btw verlegd.

 • Het kan zijn dat je jaarlijks btw terugkrijgt of dat je binnenkort investeringen gaat doen. Over investeringen betaal je (meestal) een btw van 21%. Afhankelijk van de hoogte van de investeringen kun je de keuze maken om gebruik te maken van de KOR.
  Bijvoorbeeld als je een investering doet van € 8.000, betaal je een voorbelasting van €1.680 die teruggevraagd kan worden. Is het een investering van € 900 is de (voor)belasting die teruggevraagd kan worden € 189. Je kunt dan de overweging maken of de 189 euro de moeite waard is om een accountant in te huren en de verplichte (btw-)administratie te doen.

 • Als je een freelancer bent én in loondienst werkt, heeft de KOR geen invloed op het salaris dat je krijgt als je in loondienst werkt. De KOR gaat alleen over de jaaromzet als freelancer.

EVENTIX TIP: Vraag advies!

Vraag altijd advies aan een accountant of neem contact op met de Belastingdienst. Zij kunnen je nog beter helpen de keuze te maken of je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR.*

Mocht je vragen of feedback hebben over de KOR, neem contact op met de Belastingdienst of lees meer op de pagina over de Kleineondernemersregeling.

Vraag je je af welk onder welk btw-tarief je evenement valt? Lees de handleiding over btw-tarieven!

Aan de slag met Eventix?

Ja, ik wil!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.