7 mei 2020 Facebook 7 min

Hoe stel je een donatieknop in op Facebook?

Deborah Schoonen

Nu alle evenementen tot 1 september zijn afgelast, kampen veel organisatoren met grote financiële problemen. Als organisator wil je er alles aan doen om te zorgen dat jouw evenement kan blijven bestaan. Er zijn verschillende opties en initiatieven beschikbaar die je kunnen helpen deze lastige tijd door te komen. Een van deze opties is het ophalen van donaties via Facebook.

Donaties voor jouw evenement

Trouwe fans en bezoekers die een donatie doen, kunnen het verschil maken voor jouw evenement. In deze tijd waarin veel inkomsten wegvallen, zijn alle kleine beetjes mooi meegenomen. Daarom besteden we bij Eventix veel aandacht aan de mogelijkheid om donaties te vragen aan bezoekers en trouwe fans. Onlangs onthulden we een nieuwe functie waarbij bezoekers van geannuleerde of verplaatste evenementen (een deel van) hun ticketgeld kunnen doneren aan de organisatie. De donatieknop op Facebook kan helpen om nog meer donaties binnen te halen voor je evenement.

Met de feature binnen ons systeem maak je het voor huidige bezoekers eenvoudig om te doneren en vergroot je de kans dat ze dat ook doen. Met de donatieknop op Facebook kunnen ook fans en volgers die (nog) geen kaartje hadden gekocht een donatie doen en het evenement steunen. Om zoveel mogelijk aan donaties binnen te halen, kun je het best beide opties naast elkaar gebruiken.

De kans is groot dat je al bekend bent met de donatiesticker voor Facebook. Eerder kon je deze inzetten om je vrienden en volgers te vragen om een donatie voor een goed doel. Nu heeft Facebook de optie toegevoegd om ook een fundraiser te starten voor een persoonlijk doel. Als organisator kun je via je Facebook-pagina om donaties vragen en een doneerknop aan je posts toevoegen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe jij jouw eigen fundraiser kunt starten.

Met deze stappen stel je een donatieknop op Facebook in

Wanneer je als mkb in de problemen komt als gevolg van de coronacrisis, kun je een persoonlijke inzamelingsactie instellen via je persoonlijke Facebook-account. Inzamelingsacties zijn niet beschikbaar via pagina's, maar alleen via persoonlijke accounts. Je stelt een inzamelingsactie in via de volgende stappen:

 1. Ga naar Facebook-inzamelingsacties
 2. Klik onder Zamel geld in voor jezelf, een vriend of een bedrijf op Categorie selecteren.
 3. Kies in de lijst met categorieën voor Bedrijf
 4. Vul het doelbedrag in en stel een einddatum voor de inzamelingsactie in
 5. Schrijf de titel voor de actie en voeg een korte omschrijving toe
 6. Kies een omslagfoto voor de inzamelingsactie en klik op Maken

Nadat je deze zes stappen volgt, is jouw inzamelingsactie aangemaakt en klaar om gedeeld te worden. Het is mogelijk dat Facebook je vraagt om goedkeuring van de bedrijfseigenaar of documentatie te tonen. Dit kan nodig zijn om het geld van de inzamelingsactie te ontvangen.

Facebook heeft een aantal regels gekoppeld aan het opzetten van een inzamelingsactie. Zo mag de actie alleen om donaties draaien. Er mag geen geld worden opgehaald in ruil voor aandelen, producten/diensten voor in de toekomst of cadeaubonnen.

Nadat je een inzamelingsactie hebt opgezet, kun je de actie delen door een bericht te plaatsen. Ook kun je de donatieknop toevoegen aan je Facebookpagina. Dat doe je in de volgende 5 stappen:

 1. Ga naar de pagina van jouw evenement
 2. Klik op Knop toevoegen. Als je al eerder een knop hebt toegevoegd, klik je op Knop bewerken
 3. Selecteer Bij je winkelen of een donatie doen. Klik vervolgens op Doneren en Volgende.
 4. Selecteer Doneren via Facebook
 5. Klik op voltooien

Donaties via Instagram

Via Instagram is het vooralsnog alleen mogelijk om donaties te vragen voor non-profit organisaties. Met een donatiesticker die je kunt toevoegen aan je Instagram Stories kun je volgers oproepen om te doneren aan een gekozen non-profit. Ook Instagram Live biedt sinds kort deze mogelijkheid. Het platform biedt nog geen mogelijkheden voor persoonlijke inzamelingen.

Waar je rekening mee moet houden als je de donatieknop gebruikt

Het bedrag dat je ophaalt via donaties is niet het nettobedrag dat je uiteindelijk overhoudt. Van elke donatie houdt Facebook 1,51% en €0,30 in voor de verwerkingskosten. Ook is het mogelijk dat er belastingen verbonden zijn aan het bedrag dat je hebt opgehaald. Onder andere de hoogte van het gedoneerde bedrag en wat de bestemming van het geld is bepalen of en hoeveel belasting je moet betalen over de opgehaalde donaties. De donaties die je ontvangt via de donatiesticker zijn een gift en tellen daardoor mee als omzet. Je betaalt er dus omzetbelasting over. Als je een deel van het opgehaalde bedrag aan jezelf uitkeert of als winst overhoudt, betaal je er ook inkomstenbelasting over.

Img

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, heeft Facebook het behoorlijk druk met het bijhouden van alle verzoeken om persoonlijke inzamelingsacties op te zetten. Het kan daarom even duren voordat de inzamelingsactie wordt goedgekeurd. Door jouw inzamelingsactie op tijd aan te maken, zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk kunt beginnen met het verzamelen van donaties. Nadat je een donatie hebt ontvangen, wordt het bedrag binnen 6 dagen uitbetaald.

Houd je bezoekers betrokken

Bezoekers gaan niet zomaar geld doneren. Het is belangrijk dat je eerlijk blijft communiceren richting je bezoekers. Door actief te blijven op social media en leuke dingen over jouw evenement te blijven delen zorg je dat bezoekers enthousiast blijven over jouw evenement. Ook als jouw evenement is afgelast kun je van alles doen om jouw bezoekers betrokken te houden. Door goed te blijven communiceren met de bezoekers en fans, vergroot je de kans op een donatie en belangrijker nog: je zorgt ervoor dat ze niet kunnen wachten om er weer bij te zijn zodra het weer kan.

Ben je benieuwd naar de huidige creatieve oplossingen van andere organisatoren?

Check onze blog!
Author image

Deborah Schoonen

Content Marketeer

Is in de zomer geregeld op de Nederlandse festivals te vinden. Wordt blij van goede muziek en mooie verhalen. Is altijd bezig met het plannen van de volgende reis.