1 oktober 2019 Spotify 7 min

Afspeellijsten van Spotify rondom je evenement

Tjeerd Leendertse

De afspeellijsten van Spotify

Een belangrijke toepassing van Spotify zijn afspeellijsten. Of dit nu zorgvuldig samengestelde lijsten van jezelf zijn of Spotify’s ‘Discover Weekly’; we gebruiken massaal afspeellijsten. Maar hoe kun je afspeellijsten rondom evenement inzetten?

Thom van Oosterhout - programmeur bij XXL Events: ’’Jaarlijks nemen wij een enquête af bij onze bezoekers. Daaruit kwamen veel positieve reacties met betrekking tot een Duikboot Playlist. (...) We zetten het echt in als belevingsinstrument, niet zo zeer voor de statistieken.’’

Openbare afspeellijsten voor je evenement begint.

1. Maak je line-up bekend.

In een eerdere blog hebben we geschreven over hoe je via Instagram Music een line-up bekend maakt. Via Spotify kun je de line-up extra promoten door nummers van de geboekte artiesten in de afspeellijst te plaatsen. Deel de lijst samen met de bekendmaking van de line-up en je bezoekers kunnen direct naar een verzameling nummers van artiesten die op de line-up staan luisteren. (Je kunt ook zelf een artiest op Spotify worden!)

snippet van een afspeellijst van Spotify om een line-up bekend te maken

EVENTIX TIP: Tracking links

In het Eventix Dashboard kun je gebruik maken van tracking. Door middel van een tracking link worden de handelingen - zoals het kopen van een ticket - aan de hand van een social post. Je ziet dan bijvoorbeeld welke groep mensen een ticket gekocht hebben nadat de line-up bekend is gemaakt. Deze groep kun je vervolgens als doelgroep gebruiken voor een gerichte advertentie.

2. Laat de minder bekende artiesten horen.

Op de line-up staan vaak naast de ‘headliners’ minder grote namen. Laat je bezoekers kennis maken met de minder grote namen door een afspeellijst met hun muziek te delen. Noem deze lijst bijvoorbeeld ‘Meet The Future’.

3. Start de pre-party voor je evenement.

Maak een afspeellijst met muziek die bij je evenement aansluit, zodat de bezoekers al in de stemming komen en de goede sfeer aanwezig is voor je evenement begint. Doordat de goede sfeer er al is, is er een kans dat bezoekers eerder naar je evenement willen en meer zullen consumeren.

Img

EVENTIX TIP: Stappenplan afspeellijst delen

  1. Zet de afspeellijst op ‘openbaar’
  2. Verstuur een dag van tevoren een mail met de afspeellijst naar je bezoekers. (In deze serie gaan we in op het gebruik van Direct Mailing)
  3. Deel een link op jouw evenementpagina op Facebook
  4. Deel de afspeellijst op Instagram. Je kunt de afspeellijst extra promoten door middel van Instagram Music. Neem 1 plaat die in de afspeellijst staat en deel in de volgende Story je afspeellijst.*

Openbare afspeellijsten als je evenement is afgelopen.

1. Een afspeellijst voor op een afterparty.

Nadat het laatste nummer is gespeeld, zullen niet alle bezoekers onder de wol kruipen. Bedien deze bezoekers met een afspeellijst om nog even door te gaan.Met een ‘afterafspeellijst’ maak je de beleving van jouw evenement krachtiger door middel van de Peak-End Rule. De Peak-End Rule houdt in dat de laatste ervaring van een evenement bepaalt hoe sterk de beste ervaring van het evenement is. Als je een afspeellijst maakt met platen die bij je evenement past, blijft de beste ervaring van het evenement zo krachtig mogelijk. (Je leest in de blog over live experience op evenementen meer over de Peak-End Rule.)

2. Terugblik van gedraaide platen op je evenement.

Maak een afspeellijst met platen die gedraaid zijn op je evenement. Bezoekers willen je evenement herbeleven en zoeken naar muziek die op jouw evenement gedraaid is. Het is niet voor niets dat een Facebookgroep als Raad de Plaat in het weekend vol staat met filmpjes van nummers die op een evenement gedraaid zijn. Nummers waarvan bezoekers de naam of artiest niet weten, maar wel ontzettend graag naar die muziek willen luisteren.

Img

EVENTIX TIP: Gebruik Shazam

Gebruik tijdens je evenement Shazam en laat personeel langs de stages gaan. Shazam is een app die aan de hand van tonen, klanken en vocalen nummers kan herkennen. Shazam heeft daarnaast de optie ‘Auto Shazam’, waarbij Shazam doorlopend nummers herkent. Vervolgens zet je de herkende platen gemakkelijk in jouw ‘luister terug’-afspeellijst op Spotify.*

Je kunt afspeellijsten dus op verschillende manieren gebruiken. Belangrijkste is dat de afspeellijst een reden tot luisteren heeft, zoals een pre-party, een kennismaking met de line-up of het terugluisteren van gedraaide nummers.

Heb je een vraag over het inzetten van de afspeellijsten van Spotify, stel het in de chat rechts in je scherm.

Direct beginnen met tickets verkopen?

Ja, ga naar het Dashboard!
Author image

Tjeerd Leendertse

Content Marketeer

Schrijft over ticketing, beleving en marketing. Gelooft in de kracht van taal en is verliefd op mooie woord(grapp)en Gaat nóg een keer een boek schrijven.